Žene, pravite 1 grešku: Intimnu regiju treba negovati na ovaj način, brinite o zdravlju i higijeni

Vesti 18.11.2023 17:58 0

Možete da izazovete razne simptome poput svraba, crvenila, nelagode...

žena

Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Marija Ristić kaže nam da je jedina ispravna metoda zapravo veoma jednostavna iako mnogi smatraju drugačije.

„Korišćenje isključivo i jedino vode kao sredstva za pranje intimne regije je ne samo dovoljno, već i poželjno. Intimna regija žene ima savršenu sposobnost samočišćenja. Svi mikroorganizami koji se nalaze u ovoj regiji, zajedno sa sekretima koje žensko telo pravi, čine jedinstven sistem samoodbrane i zaštite od infekcija“, objašnjava dr Ristić i skreće pažnju na još jedan manje poznati podatak:

„Vaginalna flora proizvodi čak i alkohol u dovoljnim koncentracijama koje suzbijaju infekciju, a ako se osvrnemo i na histologiju vulvarnog regiona, odnosno na ćelijsku građu, videćemo da je on građen od istog materijala kao i recimo sluzokoža oka ili creva. Isto kao što ne peremo sapunom oči da bi nam bile čiste i ne jedemo sapun da bismo očistili creva, ne treba ni da koristimo sapune u predelu intimne regije“.

Šta se dešava ako ipak koristimo ovo sredstvo uvereni da voda nije dovoljna?

„Korišćenje sapuna za intimnu negu može samo da naruši zdravlje i da olakša razvoj različitih infekcija vulve i vagine, a ako već postoji problem sa infekcijom, infekcija se može pogoršati i produžiti“.

Kako dodaje, preterana upotreba sapuna može da izazove razne simptome poput svraba, crvenila, nelagode, a da kultura brisa bude u redu.

žena

Shutterstock

 

„Ako pak postoji izmenjen miris odnosno boja sekreta, prvo treba otići na ginekološki pregled kako bi se uzeo bris, a ukoliko je nalaz uredan, treba obratiti pažnju na ishranu i videti koje namirnice iz ishrane mogu da utiču na izmenjen miris sekreta“, kaže nam dr Ristić i napominje da navedene preporuke važe za žene svih godina.

Na primer, začini i začinske namirnice mogu da izazovu neprijatan miris vagine i da poremete pH vrednost. Isti efekat može da uzrokuje i konzumiranje previše crvenog mesa, mlečnih proizvoda i alkohola.

Korišćenje vode može da bude i besplatno, a kada se od ukupne mesečne potrošnje oduzmu troškovi održavanja intimne higijene, cifra zaista nije visoka- odnosno zanemarljiva je, piše Srbija Danas.

Rešena je tako velika zabluda da ova vrsta higijene iziskuje mnogo novca, a zanimljivo je da doktorka kaže da je intimna zona žene jedna od najslabijih tačaka celokupnog ljudskog roda pa joj treba posvetiti pažnje i adekvatnu negu. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading