Nismo ni svesni šta jedemo: Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog žumanca i koliko je opasan po zdravlje

Slobodanka Ćorić Vesti 19.11.2023 10:31 1

Odakle „dolazi” zeleni prsten oko žumanca?

jaje

pixabay

Da li ste ikada videli tamni oreol oko žumanca nakon kuvanja tvrdo kuvanog jajeta? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ni ukusno. Možda se čak pitate da li biste trebali jesti takve stvari. Objasnićemo šta je to zapravo.

Povrće treba da bude zeleno, jaje ove boje je malo sumnjivo. Ali polako. Ako miris i tekstura nisu neprijatni, tamni krug takođe ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lepo, ali možete ga jesti bez straha. Odakle „dolazi” zeleni prsten oko žumanca?

Tamni oreol oko žumanca je rezultat predugog kuvanja jajeta. Kada ih napravimo mekane ili pržene, moramo paziti na sat. Kada teško kuvaju, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme. Na kraju krajeva, ne možete prekuvati jaje. tačno... jesi li siguran? Predugo kuvanje jajeta ne samo da uzrokuje da žumance dobije sivkastu boju, već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Vraćajući se na plavkasti obod, formira se kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju gvožđe sulfid na površini žumanca. Ako ne želite jaje sa sivim žumancem, ne kuvajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ga ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdom ljuskom koja se ljušti. Ponekad je guljenje tvrdo kuvanih jaja pravi izazov. Vreme je takođe važno kada se kuva tvrdo kuvano jaje. Predugo ili prekratko može pokvariti ceo ukus.

 

Komentari (1)
Loading
Penzioner
19.11.2023 16:54

Niste napisali koliko onda treba kuvati jaje, nista neznaci da se kaze netreba kratko kao i netreba dugo.