Mama zna najbolje: Recepti za lečenje gripa ruskih, grčkih, španskih i italijanskih majki, evo šta one daju deci kad su bolesna

Vesti 19.11.2023 15:40 0

Majke iz celog sveta daju svojoj deci prirodne mešavine koje se u njihovoj zemlji tradicionalno koriste za lečenje prehlade i gripa, a recepti se prenosi s kolena na koleno.

majka i dete

Shutterstock

 

Narodni lekovi su uvek napravljeni od prirodnih sastojaka i vekovima se koriste pa je njihovo delovanje provereno. Evo čime leče grip u drugim zemljama:

Grčke mame prave čaj od kamilice i cimeta

U džezvu sipajte dve šolje vode i stavite da provri. Zatim dodajte kašičicu čaja od kamilice, štapić cimeta, tri karanfilića i rendanu koru limuna ili pomorandže. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Sipajte čaj u šolju i dodajte kašičicu meda. Promešajte i popijte. Kamilica, med i cimet imaju antibakterijsko dejstvo, pa leče infekciju i smanjuju kašalj, dok je limun bogat vitaminom C.

med

Shutterstock

 

Španske mame pomešaju beli luk i med

Skuvajte tri šolje vode i tri čena belog luka. Smanjite vatru, pa dodajte pola šolje soka od limuna i pola šolje meda. Promešajte da se sve sjedini i pijte po pola šolje toplog napitka, tri puta dnevno. Svaki sastojak ima pozitivan efekat na zdravlje: beli luk i med deluju antibakterijski, a limun jača imunitet.

Italijanske mame prave mleko s medom

Stavite šolju mleka da se zagreje na tihoj vatri, a onda dodajte punu kašiku meda i mešajte dok se med otopi. Popijte vruće, pre spavanja i sutradan ćete se osećati mnogo bolje. Ovaj napitak smanjuje bol u grlu i kašalj, leči kijavicu, a istraživanja su pokazala da mešavina mleka i meda može da uništi i bakteriju stafilokoku. Takođe, daje snagu i jača otpornost organizma, i kod dece i kod odraslih.

Američke mame kuvaju pileću supu

Topla pileća supica pročišćava disajne organe i tako omogućava lakše disanje. Možete da je jedete u neograničenoj količini i koliko često želite. Istraživanje Univerziteta u Nebraski je pokazalo da sprečava kretanje belih krvnih zrnaca za 75%, čime se smanjuju simptomi infekcije gornjeg respiratornog trakta. U supi ima i povrća, čiji vitamini jačaju imunitet i pomažu organizmu da se izbori sa bolešću.

čaj

Shutterstock

 

Japanske mame kuvaju čaj od đumbira

Zapušen vam je nos? Ovaj japanski recept za čaj od đumbira će vam brzo rešiti problem. Stavite šolju vode i dve kašičice narendanog đumbira da provri. Zatim dodajte kašičicu šećera i nekoliko kriški limuna. Pijte topao čaj. Đumbir podstiče cirkulaciju, što pomaže telu da se brže izbori sa gripom. Takođe, smanjuje upale respiratornih organa, a bogat je i antioksidantima koji jačaju organizam.

Ruske mame prave rastvor od soli

Ako vas boli grlo, u čašu tople vode stavite pola kašičice soli i pola kašičice sode bikarobone i promešajte da se istope. Dobijenom tečnošću ispirajte grlo na svaka dva sata. Ne gutajte tečnost, već je ispljunite. Na ovaj način ćete se osloboditi bakterija iz grla. Ukoliko vam se ova mešavina čini bljutavom, grlo možete da ispirate čajem od žalfije koji se smatra odličnim prirodnim antibiotikom.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading