Zlatni rudnik zdravlja: Jedan čaj ima 50 puta više vitamina C od limuna, ali samo ako se kuva na ovaj način

Slobodanka Ćorić Vesti 11.12.2023 13:40 0

I pored toga što su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C

Zlatni rudnik zdravlja: Jedan čaj ima 50 puta više vitamina C od limuna, ali samo ako se kuva na ovaj način

Printscreen

U obilju čajeva u ponudi, često zaboravljamo na tradicionalno piće koje su naši preci često konzumirali s razlogom. Nedavna istraživanja povezuju ovo piće sa brojnim zdravstvenim prednostima, posebno u vezi sa visokim sadržajem vitamina C.

Kada se pomene vitamin C, obično je prva asocijacija limun, a zatim drugi agrumi kao što su pomorandže, mandarine i grejpfrut. Međutim, uprkos tome što su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C. Na primer, divlji šipak se ističe kao izuzetno bogat izvor vitamina C.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, 100 grama nara sadrži impresivnih 416 mg vitamina C. Za poređenje, 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C , mandarine 26,7 mg, pomorandže 53,2 mg i grejpfrut 31,2 mg. Šipak se široko koristi u narodnoj medicini širom sveta i smatra se važnim delom uravnotežene ishrane.

Prema medicinskim izvorima, šipak ima brojna naučno dokazana svojstva:

Šipak protiv starenja: Šipak ulje, iako istraživanja o njegovom dejstvu nisu sveobuhvatna, sadrži polinezasićene masti koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite je od UV zračenja, duvanskog dima i zagađenja.

Šipak protiv artritisa: Istraživanja pokazuju da dodatak ishrani sa žutikom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa boreći se protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.

Šipak za topljenje masti: Istraživanja su pokazala da suplementacija šipkom može pomoći u smanjenju abdominalne masti.

Šipak za zdravlje srca: Istraživanja su pokazala da konzumacija šipka može doprineti održavanju kardiovaskularnog zdravlja, uključujući snižavanje krvnog pritiska i holesterola. Da biste uživali u blagodetima šipka, vrlo lako možete pripremiti čaj od šipka.

Jednu kašičicu opranih i iseckanih šipka preliti sa 200 ml prokuvane i ohlađene vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite šipak, dodajte med i limun po ukusu
 

Komentari (0)
Loading