Štite srce i creva od bolesti: Ovo su najzdraviji orašasti plodovi koje treba svaki dan da jedemo

Vesti 21.01.2024 17:42 0

Koštunjavo voće deluje pozitivno na zdravlje ako se često konzumira. Mogu biti zdrave grickalice ili sastojak slatkih i slanih obroka.

orasi

Shutterstock

Orašasti plodovi sadrže mnogo hranljivih sastojaka i zdravih masti koje pozitivno utiču na celokupno zdravlje. Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama. Ove niskokalorične namirnice trebalo bi da budu što češće u vašem jelovniku.

Orasi

Orasi su jedini orašasti plodovi koji su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, sa 2,5 grama po porciji. Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezijum. Istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrients“ pokazalo je da korišćenje seckanih oraha umesto mesa u ishrani može poboljšati ukupan kvalitet ishrane i povećati unos omega-3 kiselina, vlakana, magnezijuma i bakra. Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala, prenosi „US News“.

Bademi

Bademi su dobar izvor proteina, vlakana, vitamina E. Od ostalih hranljivih sastojaka, imaju magnezijum, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar. Mnoga istraživanja su pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, kože, creva, pomoći kod dijabetesa. Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utiču na telo ako se jedu posle vežbanja jer smanjuju osećaj umora. Kada je reč o koži, jedno je istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod žena u postmenopauzi.

orasi

Shutterstock

 

Makadamija orah

Orah makadamije bogat je zdravim mastima i odličan izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale. Sadrži i gvožđe, magnezijum, vlakna, mangan, selen i kalijum. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu „Journal of Nutrition“ pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamija oraha imali niži nivo holesterola u poređenju s jelovnikom koji uključivao makadamija orahe, piše portal „US News“.

Pistaći

Pistaći su dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidante, vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor. Bogat ukus čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i odličnom grickalicom. Od njih se može praviti pesto sos i stavljati u salatu, testeninu, ili se pistaći mogu stavljati u kolače umesto oraha ili u kombinaciji s njima.

Indijski orah

Bogat je gvožđem, fosforom, bakrom, manganom i cinkom, kao i vlaknima najviše od većine orašastih plodova. Istraživanje objavljeno u časopisu „The British Journal of Nutrition“ pokazalo je da dodavanje indijskih oraha ishrani s kontrolisanim unosom kalorija rezultira smanjenjem ukupne telesne masnoće i poboljšanom funkcijom krvnih sudova.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading