Pokrenite creva od rane zore: Doktorka savetuje šta treba da uradimo tokom jela za bolje varenje

Vesti 28.02.2024 08:11 0

Kako bi organi za varenje bili zdravi, treba jesti određene namirnice svakog dana, ali pomaže još jedna stvar.

žena

Shutterstock

Poznati dijetolog Megan Rosi, koju zovu "kraljicom zdravlja creva" za podkast "Am I Doing It Wrong?" objasnila je kako to može da se postigne.

Jedite 6 grupa namirnica

Za zdravlje creva treba jesti šest grupa namirnica, a to su: integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke, povrće, voće, mahunarke i začini.

"Ako želimo raznolike bakterije u crevima, za koje se pokazalo da imaju različiti uticaj na zdravlje, treba unositi različite namirnice koje hrane te bakterije, inače će izumreti", kaže dijetolog. Dodala je i da za bolje zdravlje creva treba više žvakati hranu.

"Sve se zapravo svodi samo na varenje. Ne samo da počinjemo fizički da razgrađujemo ​​hranu u ustima, već imamo i enzime u pljuvački koji je hemijski razgrađuju", otkrila je za „Huff post“. Istraživanja pokazuju da što više žvaćemo, to više hranljivih materija izvlačimo iz hrane, što je dobro za creva.

žena

Shutterstock

 

Neophodno je dugo žvakanje

Jedna studija bavila se bademima i uspoređivala je ljude koji su žvakali bademe deset puta u odnosu na 40 puta. Pokazalo se da, ako ih žvaćete 40 puta, zapravo apsorbujete više hranjivih materija iz njih. Ako ih žvaćete samo 10 puta, manje apsorbujete i ne dobijate pun zdravstveni potencijal. „Dakle, žvakanje hrane je stvarno važno za korišćenje hranjivih materija uz nje", kaže doktorka.

"Obratite pažnju na prva dva zalogaja svakog obroka. Nikada nećete žvakati 30 puta svaki zalogaj, već se fokusirajte samo na prva dva i to počinje da stvara naviku. Tada ćete početi sve više da žvaćete tokom svakog obroka", otkrila je Rosi.

Komentari (0)
Loading