Hrana posle 50. godine: Dijetolog savetuje šta treba jesti za niži holesterol, bolje pamćenje i jake kosti

Vesti 07.03.2024 20:24 0

U različitim životnim dobima telo ima drugačije potrebe za hranom. Posle 50. godine treba namirnice koje će sačuvati dobro zdravlje.

žena

Shutterstock

 

Kada se pređe 50. godina života, kilogrami se brže lepe, mišićna masa smanjuje, povećava rizik za hronične bolesti, poput visokog pritiska, dijabetesa i osteoporoze. To se može sprečiti korigovanjem ishrane. Šta treba jesti u trećem dobu, savetuje Džozef Gonzales, dijetolog poznate američke klinike Mejo.

Lisnato povrće sprečava infarkt

Studija u Danskoj je pratila navike u ishrani 50.000 osoba tokom 23 godine. Utvrđeno je da oni koji su jeli zeleno lisnato povrće, imaju 12 do 26 odsto manji rizik za oboljenja srca, pa i infarkt. I crna čokolada (preko 70% kakaoa) isto deluje, jer je bogata magnezijumom koji reguliše krvni pritisak. U 100 g crne čokolade ima 327 mg ovog minerala, što je preporučena dnevna količina magnezijuma za žene preko 50 godina, dok muškarci treba da unesu 420 mg. 

Belo meso i džigerica za imunitet

Teleća džigerica je bogata vitaminom B6 koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Ima ga u velikoj količini i u tunjevini, lososu, pilećem belom mesu, krompiru, banani, koštunjavom voću. Muškarci koji imaju više od 50 godina treba dnevno da unesu 1,7 mg, a žene 1,5 mg vitamina B6.

pasulj

Shutterstock

 

 

Pasulj snižava holesterol

Omiljeno povrće u Srba bogato je vlaknima i proteinima, a ima malo kalorija. Sadrži i veliku količinu gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Ukoliko osoba pojede 3/4 šolje pasulja dnevno može da snizi nivo holesterola u krvi oko 5 odsto. Pasulj pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Bobičasto voće protiv demencije

Preporučuje se posle 50. godine, jer je bogato vlaknima, vitaminom C i antioksidantima. Zbog toga štiti od bolesti, poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Muškarci posle 50. godine treba da jedu 30 grama dnevno, a žene 20 grama. Bobičasto voće štiti i mozak od starenja, odnosno čuva pamćenje. Ališa Arbadž, profesor medicine na američkom univerzitetu Džon Hopkins kaže da divlje borovnice imaju tri puta više antioksidanata od domaćih.

Hrana posle 50. godine: Dijetolog savetuje šta treba jesti za niži holesterol, bolje pamćenje i jake kosti

Shutterstock

 

Skuša štiti od osteoporoze

Neka istraživanja pokazuju da se posle 30. godine svake decenije gubi 3-8 odsto mišićne mase. Za nju su neophodni proteini kojih ima u velikoj količini u mleku. Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i zuba, a u 240 ml mleka sa malo masnoće ima 300 mg, u 90 g sardina ima 325 mg kalcijuma, dok jedna pomorandža sadrži 55 mg. U skuši i tunjevini se nalazi D vitamin koji pomaže organizmu da veže kalcijum neophodan za jake kosti.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading