Ovih dana vas boli glava i pospani ste? Ovo su načini kako da izbegnete prolećni umor

Slobodanka Ćorić Vesti 18.03.2024 10:43 0

Smatra se da na pojavu prolećnog umora, naročito kod metereopata i osetljivih osoba, utiče nagla promena vremena i velike temperaturne razlike između dana i noći, na koju se organizam postepeno adaptira i teško prilagođava

zevanje

Shutterstock

Prolećni umor se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, povezane sa početkom proleća.

Takvo stanje može biti uzrokovano normalnom reakcijom na toplije temperature ili može imati medicinske osnove, kao što su alergije ili “obrnuti” sezonski afektivni poremećaj.

Oni nagli skokovi i promene u vremenu su uobičajene upravo za proleće, pa je zato uticaj biometeorološke prognoze ovih dana – loš.

Ovim dolazimo do pojave sa kojom se mnogi susreću u martu i aprilu, a to je – prolećni umor.

Smatra se da na pojavu prolećnog umora, naročito kod metereopata i osetljivih osoba, utiče nagla promena vremena i velike temperaturne razlike između dana i noći, na koju se organizam postepeno adaptira i teško prilagođava.

Prolećni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posledica jednolične zimske ishrane i manjka vitamina i minerala. Takođe, tokom zime se manje krećemo i koristimo energiju. Manjak sunca je dodatni razlog za nedostatak lepog raspoloženje. Kada je reč o ishrani, važno je  staviti naglasak na mlado povrće, koje je bogato važnim nutrijentima, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat 

Šta jesti na proleće

U rano proljeće rastu špargla, bob, mladi luk, rotkvica, grašak, rikola, zelena salata, spanać, mladi krompir, peršun, šargarepa i dobro ih je obilno koristiti u ishrani. Dodaje kako je dobro staviti naglasak na namirnice koje podstiču čišćenje organizma, kako bi se telo oslobodilo toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu.

"Ne morate da držite neku posebnu detoksikaciju, umesto toga, započnite postepeno da prelazite na laganiju i manje masnu hranu, uz pojačan unos voća, povrća i vode, odnosno biljnih čajeva", savetuje nutricionistica.

"Dakle, ako niste skloni restriktivnijim dijetama, odnosno pridržavanju nekih posebnih režima ishrane, dovoljno će biti da uvedete u praksu običaj da uz svaki ručak i večeru pojedete činiju sveže salate, odnosno da barem nekoliko dana svaki obrok upotpunite laganom supom od povrća, sa što više povrća u prilogu u glavnom obroku. Dok ima mladog povrća na pijacama, korisno je iskoristiti to barem kroz nedelju dana, tako što ćete svaki dan popiti i sok od svežeg povrća. Voće je najbolje jesti sirovo, celo, a povrće iskoristiti u salatama, za sveže ceđene sokove", savetuje nutricionistica. 

Takođe, smanjite konzumiranje pržene hrane i prerađenih žitarica, odnosno belog hleba i peciva. Posebno povoljno delovanje na organizam imaće špargla, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado, kao i namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih salata od voća i povrća, dodaje.

"Beli pirinač i testeninu zamenite smeđom rižom, heljdom, jer celovite žitarice daju puno energije, a neće izazvati brzi rast šećera u krvi i nagli pad, odnosno nove faze umora", savetuje Sandra Marić Bulat.

Važan je san

Da biste bili fit, važno je osigurati organizmu sedam do osam sati kvalitetnog sna, ali i buditi se brzo i poletno. Čim ustanete pdoignite roletne. Svetlo podiže nivo hormona koji deluju stimulirajuće i podižu energiju, kao što su serotonin, kortizol i adrenalin. Ujedno, time se zaustavlja proizvodnja melatonina koji nas uspavljuje. Dodatno, brzom razbuđivanju pomoći će i jutarnje vežbanje, odnosno rastezanje, piše 24sata.hr.

Ne zaboravite na vodu

Voda je najbolji čistač organizma i na proleće treba da obratite pažnju da je pijete dovoljno. Pijte najmanje dve litre vode na dan, kako bi se štetne materije pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Čašu obične vode možete da zamenite i nekim biljnim čajem, ili limunadom, ali izbegavajte kupovne sokove bogate šećerom, kofein i preterivanje u alkoholu.

Popodnevna dremka

Obezbedite telu kratki predah posle ručka. Dovoljno je 20-ak minuta do pola sata popodnevne dremke. Ako ste na poslu, iskoristite to vreme da izađete iz zgrade i prošetate ili jednostavno napravite pauzu.

Komentari (0)
Loading