Ima nešto odvratno u vezi sa smokvama: Kad vidite zbog čega su toliko slatke, nećete ih okusiti

Slobodanka Ćorić Vesti 19.03.2024 07:31 0

Možda su ovi proteini, koji potiču od insekata, tajni sastojak koji ih čini neodoljivim – ili ipak nikada nećete pojesti još jednu smokvu?

Ima nešto odvratno u vezi sa smokvama: Kad vidite zbog čega su toliko slatke, nećete ih okusiti

Shutterstock

Postoji jedna vrlo odvratna stvar u vezi sa vašim omiljenim voćem - smokvama, a to je da se, verovali ili ne, u svakoj nalazi muva ili osa! Evo kako se to dešava. Smokve uglavnom oprašuju ose, koje se često zaglave unutra i uginu.

Stručnjaci kažu da se u svakoj smokvi nalazi bar jedna mrtva osa, a neretko se i muva zaglavi u njoj. Međutim, nećete naći mrtvog insekta, jer smokva luči jak enzim koji je potpuno razgrađuje i pretvara u proteine. Može se reći da smokva zapravo jede osu ili muvu.

Ova odvratna činjenica, međutim, ne sprečava nas da nastavimo da jedemo smokve, sveže i sušene ili slatke, i džem od ovog ukusnog voća. Šta mislite, da li bi smokve bile tako ukusne da ne „jedu” insekte? Možda su ovi proteini, koji potiču od insekata, tajni sastojak koji ih čini neodoljivim – ili ipak nikada nećete pojesti još jednu smokvu? U ovom videu možete videti kako taj proces izgleda. Posle ovoga, razmislićemo pre nego što sledeći put kupimo smokve.

 



 

Komentari (0)
Loading