Javljaju se u očima: Kardiolog otkrio četiri manje poznata simptoma koji ukazuju na rizik od bolesti srca

Slobodanka Ćorić Vesti 25.03.2024 07:16 0

Ignorisanje ovih znakova moglo bi se pokazati opasnim, upozorio je kardiolog

doktor

Printscreen

Ako se ne otkrije rano i ne leči, kardiovaskularna bolest može biti fatalna. Stoga je uočavanje bilo kakvih znakova upozorenja od vitalnog značaja. Mnogi od nas su svesni nekih od najčešćih znakova srčanih oboljenja koji se mogu javiti. Bol u grudima, kratak dah i lupanje srca trebalo bi da nas upozore na činjenicu da nešto nije u redu.


"Srce je sedište tela i postizanje zdravog srca je konačni cilj za postizanje zdravog i dugog života“, rekao je dr Rohan Nagar. "Srčane bolesti su neki od vodećih uzroka smrti trenutno. Uticaj stresa i anksioznosti izazvanih elementima kao što je pandemija, u kombinaciji sa lošim životnim navikama kao što su prekomerno piće, pušenje i jedenje nezdrave hrane, doveo je veliki broj ljudi u rizik od srčanih bolesti. Prema dr Nagaru, postoje četiri znaka srčanih oboljenja koja se mogu uočiti na licu - tačnije u očima i oko njih.

Međutim, postoje neki manje poznati simptomi koji se javljaju tamo gde ih ne očekujete, otkrio je za Express.co.uk dr Rohan Nagar.

Manje poznati simptomi srčanih oboljenja:

  • nagle promene vida
  • male, žućkaste izrasline oko očiju
  • širenje i sužavanje zenica s otkucajima srca

“Srčani problemi mogu da utiču na vaše oči i povezani su s povećanim rizikom od razvoja nekih očnih bolesti”, kazao je lekar i dodao:

“Kardiovaskularna bolest je izraz koji se koristi za stanja koja utiču na srce i krvne sudove u celom telu, uključujući i one u oku koje koje snabdevaju krvlju mrežnjaču u zadnjem delu oka.”

On upozorava da ove promene u očima mogu da budu znak upozorenja na srčanu bolest. U slučaju da primetite ove znakove, potrebno je javiti se doktoru.

Dr Nagar naveo je i druge znakove koji mogu upućivati na srčane probleme: bolovi u grudima, kašljanje, oticanje nogu, gležnjeva ili stopala, umor, ubrzan ili neujednačen rad srca

Komentari (0)
Loading