Kako da budete odmorniji posle pomeranja sata: Doktorka otrkiva trik od 15 minuta

Slobodanka Ćorić Vesti 30.03.2024 07:27 0

Na ovaj način organizam neće osetiti iznenadni šok i bićete mnogo spremniji za novi raspored

pomeranje sata

Shutterstock

U nedelju 31. marta pomeramo jedan sat unapred. Spavaćemo sat vremena kraće što će da se odrazi na naš kvalitet sna i generalno zdravlje. Simptomi mogu da budu i fizičke i psihičke prirode.

Klinički psiholog dr Džuli Smit otkriva da u nedeljama koje su pred nama možda ćemo teže ustajati i isto tako teže utonuti u san. Kako biste se izborili sa promenom biološkog ritma tela, dr Džuli savetuje da uvedete nekoliko malih promena u vašu dnevnu rutinu. Sve što treba da uradite jeste legnete 15 minuta ranije nego što inače ležete. 

"Vaš biološki sat ne može da se pomeri za ceo sat u periodu od 24 sata, zato počnite unapred. U nedelji koja prethodi promeni satova, započnite rutinu odlaska na spavanje 15 minuta ranije i podesite jutarnji alarm na 15 minuta ranije", objasnila je psiholog.

Na ovaj način organizam neće osetiti iznenadni šok i bićete mnogo spremniji za novi raspored. Takođe, stručnjaci savetuju da održavate redovan raspored spavanja, ustajanje i odlazak u krevet u isto vreme, pogotovo kardiovaskularni pacijenti koji su osetljiviji. Trudite se i da budete fizički aktivni.

Komentari (0)
Loading