On to najbolje zna: Deka ima 111 godina, a ovo su njegovi saveti za dug i srećan život

Vesti 15.04.2024 08:35 0

Bez obzira na godine, ovaj deka je pokretan i sam raspolaže svojim novcem.

deka

Printscreen/TikTok

Džon Tinisvud iz Velike Britanije ima 111 godina i najstariji je muškarac na svetu. On je podelio tri životna saveta, za koja smatra da su mu omogućila tako dug život.

Rođen je 1912. godine i početkom aprila je proglašen najstarijim muškarcem na svetu i tako ušao u Ginisovu knjigu rekorda, pošto je preminuo prethodni najstariji muškarac u 114. godini.

U penziji je od 1972. godine

Džon je bio administrator u britanskoj vojsci, što je uključivalo vođenje računa i logistiku, nabavku hrane i lociranje izgubljenih vojnika. Zatim je radio kao administrator u računovodstvu u pošti, a penzionisao se 1972. godine.

 

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

 

Važno je biti umeren

Bio je 44 godine u braku, a supruga mu je umrla 1986. godine. Ima četvoro unučadi i troje praunučadi. Ljudi koji ga poznaju, kažu da je "veliki brbljivac", da je i dalje pokretan i nezavisan i da sam upravlja svojim finansijama.

Najvažniji savet deka Džona za ljude koji žele dugo da žive jeste da budu umereni u svemu. "Ako previše pijete, ili previše jedete, ili previše hodate, ako radite previše bilo čega, na kraju ćete patiti. Nikada ne preopterećujte svoj organizam kako biste zdravo živeli", izjavio je za „BBC News“.

Saveti za dug život

Vremešni deka nema posebnu ishranu. On se svakog petka za večeru počasti prženom ribom i krompirićima. Ne puši i retko pije alkohol. "Šta god da radite, uvek radite najbolje što možete, bilo da nešto činite ili nekoga podučavate. Dajte sve od sebe", savetuje deka. To se podudara s rezultatima istraživanja koja povezuju pozitivan način razmišljanja i osećaj svrhe s dugovečnošću.

Komentari (0)
Loading