Kako usporiti starenje kože: Pet ključnih saveta lekara za mladolik izgled nakon 40-e

Slobodanka Ćorić Vesti 08.05.2024 10:11 0

Sprovodeći ove savete u svakodnevnu rutinu, možete pomoći u očuvanju nivoa kolagena u telu i usporiti proces starenja

Kako usporiti starenje kože: Pet ključnih saveta lekara za mladolik izgled nakon 40-e

Profimedia

Kolagen je osnovni protein u našem telu koji čini većinu vezivnog tkiva, uključujući kožu, kosti, hrskavicu i mišiće. Međutim, sa godinama, nivo kolagena u telu opada, što može dovesti do gubitka elastičnosti kože, pojave bora, ali i problema sa kostima i zglobovima. Srećom, postoje načini kako očuvati nivo kolagena u telu i usporiti proces starenja. Evo pet saveta koje preporučuju lekari za sve starije od 40 godina:

Uravnotežena ishrana

Ishrana bogata proteinima, vitaminom C, cinkom i bakrom može pomoći u stimulisanju proizvodnje kolagena. Uključite u ishranu ribu, jaja, orašaste plodove, avokado, voće bogato vitaminom C poput citrusa i povrća poput brokolija i crvene paprike.

Dodaci ishrani

Uzimanje dodataka ishrani koji sadrže kolagen ili sastojke koji podržavaju proizvodnju kolagena može biti korisno. Međutim, pre uzimanja dodataka, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Zaštita od sunca

Prekomerna izloženost sunčevim zracima može ubrzati razgradnju kolagena u koži. Stoga je važno koristiti kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavati sunce u najtoplijem delu dana.

Redovna fizička aktivnost

Vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi, što može doprineti boljoj ishrani kože i podsticanju proizvodnje kolagena. Osim toga, vežbanje jača mišiće i kosti, čime se održava njihova snaga i elastičnost.

Dovoljno sna

Nedostatak sna može dovesti do povećanja nivoa stresa i smanjenja proizvodnje kolagena. Zato je važno obezbediti dovoljno sna svake noći kako bi se telo odmorilo i obnovilo.

Sprovodeći ove savete u svakodnevnu rutinu, možete pomoći u očuvanju nivoa kolagena u telu i usporiti proces starenja, čime ćete održati mladolik izgled i zdravlje zglobova i kostiju.

Komentari (0)
Loading