Primetite na vreme: Ako uočite ove četiri PROMENE na vašim DESNIMA, hitno morate da posetite STOMATOLOGA

Naj žena/parodontax.rs Vesti 11.08.2021 21:45 0

Gingivitis je rani, blagi oblik bolesti desni. Uočavanje znakova gingivitisa je važno, budući da Vam omogućuje da brzo reagujete i zaustavite putovanje ka bolesti desni pre nego što stvari postanu ozbiljnije

Primetite na vreme: Ako uočite ove četiri PROMENE na vašim DESNIMA, hitno morate da posetite STOMATOLOGA

Shutterstock

Ako ga ne lečite, gingivitis može da preraste u periodontitis, koja predstavlja ozbiljnu i nepovratnu bolest desni i najčešći je razlog za gubitak zuba kod odraslih osoba. Dobra vest je da promena i usvajanje dobre rutine za oralnu higijenu može da Vam pomogne da se rešite gingivitisa i pomogne Vašim desnima da ostanu zdrave. Zbog toga je od ključnog značaja da vodite računa o bilo kakvim znakovima gingivitisa kako biste mogli da sprečite dalji razvitak bolesti desni.

Četiri znaka GINGIVITISA

Kako bismo Vam pomogli da uočite znakove, predstavljamo Vam praktičan vodič o četiri glavna simptoma gingivitisa:

1. Krvarenje desni

Jedan od prvih simptoma bolesti desni koji možete iskusiti jeste krvarenje desni. Zdrave desni ne krvare, tako da ako primećujete krv prilikom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem, to može biti znak gingivitisa. Čak i ako samo povremeno vidite krv, ne ignorišite je, budući da ovo može biti znak da se kod Vas razvijaju problemi sa desnima.

2. Neprijatan zadah

Brojni su razlozi zbog kojih biste mogli da imate neprijatan zadah ili, da ga nazovemo medicinskim imenom, halitozu. To se može desiti zbog nečega što ste pojeli, ili ako niste vidli računa o zubima i desnima, ali takođe može biti rani znak gingivitisa. To se dešava zato što bakterije koje se dovode u vezu sa bolesti desni takođe ispuštaju neprijatan miris dok razlažu čestice hrane u Vašim ustima. Neprijatan zadah je neprijatno i posramljujuće stanje, ali takođe može biti stvar koja će Vas upozoriti da se kod Vas razvija bolest desni.

3. Otečene desni

Vaše desni bi trebalo da budu roze boje i čvrste. Sledeći put kada perete Vaše zube, pogledajte unutrašnjost usta - ako imate crvene, vazdušaste, otečene desni, to može biti simptom ginigivitisa i znak da treba da vodite više računa o desnima.

4. Povlačenje desni

Pogledajte se u ogledalo i pokušajte da uočite desni koje se povlače. To se dešava kada desni počnu da se odvajaju od Vaših zuba, čime koren koji se nalazi ispod postaje izložen spoljašnjim nadražajima. Možda ćete moći da uočite da Vaši zubi izgledaju duže, ili ćete osetiti kvržicu na mestu gde se desni spajaju sa zubima (linija desni). Još jedan znak povlačenja desni može biti osetljivost zuba. Povlačenje desni je relativno često. Ako ga uočite, treba da saznate šta ga prouzrokuje i šta možete da uradite da sprečite njegovo pogoršanje.

Da li ste znali da je bol često način da nas telo obavesti ako postoji neki problem, ali gingivitis, uglavnom, nije bolan? To znači da ga možete prevideti. Obično su bolne i otečene desni prouzrokovane nečim drugim, možda lošom tehnikom pranja zuba ili zubnim apscesom. Ako imate mekane, otečene desni, razgovarajte sa Vašim stomatologom kako biste otkrili šta prouzrokuje problem.

Šta da radite ako mislite da imate Gingivitis?

Ako iskusite bilo koji od ovih znakova gingivitisa, ne ignorišite ih. U ranoj fazi možete da zaustavite putovanje ka bolesti desni, ali vremenom, ako ga ne lečite, može da se razvije u periodontitis pa čak i gubitak zuba. Najbolje što možete da uradite ako uočite neki od ovih simptoma jeste da posetite stomatologa. Stručnjak može da uoči rane znakove gingivitisa i da Vam najbolji savet za njihovo lečenje pre nego što se situacija pogorša.

I zapamtite, najbolji način da zaustavite putovanje ka bolesti desni jeste da praktikujete dobru rutinu za oralnu higijenu.

Komentari (0)
Loading