BOTOKS I ALKOHOL: Zašto ne biste trebali konzumirati alkohol pre i nakon tretmana protiv starenja

K.Ć. Vesti 30.06.2022 10:01 0

Prema podacima Međunarodnog društva za estetsku plastičnu hirurgiju, u 2018. godini širom sveta obavljeno je preko 6 miliona tretmana botoksom

BOTOKS I ALKOHOL: Zašto ne biste trebali konzumirati alkohol pre i nakon tretmana protiv starenja

Shutterstock

Ako mislite da su botoks i alkohol dobra kombinacija, pročitajte zašto vam lekari savetuju da se uzdržite od konzumiranja najmanje 24 sata pre i posle procedure.

Alkohol posle botoksa

Prema prvoj studiji sprovedenoj 2018. godine, analizirajući tržište tretmana hijaluronskom kiselinom i botulinum toksinom, oko 600 hiljada. odraslih su prošli najmanje jedan tretman ove vrste. Čak 88 odsto koji su bar jednom koristili botoks nameravaju ponovo da se podvrgnu drugom tretmanu. Studija je takođe pokazala da samo 57 odsto. ispitanika koristilo je lečenje upotrebom botulinum toksina u klinici estetske medicine, a u40 odsto ljudi radili su tretman kod kozmetičara. 

Iako su tretmani botoksa sve popularniji, oni se ne mogu tretirati na isti način kao poseta frizeru ili kozmetičaru. Tretmane upotrebom botulinum toksina treba da sprovodi samo iskusan lekar estetske medicine ili plastični hirurg. Tek tada će biti potpuno bezbedno za zdravlje. Dejstvo botulinum toksina je reverzibilno, ali nepoštovanje procedura može dovesti do neprijatnih nuspojava kao što su utrnulost lica ili paraliza zigomatičnih mišića (što dovodi do pojave takozvanog iskrivljenog ili tužnog osmeha). Takođe, nepoštovanje pravila koja se moraju poštovati nakon primene botoksa može dovesti do drugih nezanimljivih komplikacija.

Da li treba piti alkohol nakon botoksa

Ubrizgavanje botulinum toksina u potkožno tkivo dovodi do netrajne paralize mišićnog spazma, zbog čega bore na licu počinju da se izglađuju nekoliko dana nakon tretmana. Efekat botoksa nije trajan, tretman se mora ponoviti posle najviše šest meseci (ali obično posle tri). Lekari preporučuju prestanak alkohola nedelju dana pre operacije. Apsolutni minimum je 24 sata - za to vreme treba da se uzdržite od pijenja alkohola. Dve nedelje pre tretmana botoksom, trebalo bi da prestanete sa uzimanjem antikoagulansa i antiinflamatornih lekova koji sadrže aspirin ili ipubrofen. Alkohol i agensi koji sadrže razređivače krvi mogu predstavljati rizik od hematoma i modrica od botoksa. 

BOTOKS I ALKOHOL: Zašto ne biste trebali konzumirati alkohol pre i nakon tretmana protiv starenja

Shutterstock

 

Jedan od neželjenih efekata alkohola pre operacije je i suva koža, posebno ako je alkohol preterano konzumiran. Dehidrirana koža je veći rizik od pukotina i mikrooštećenja, što može uticati na konačan izgled kože nakon botoksa i usporiti proces zarastanja nakon tretmana.

Zašto ne možete piti alkohol nakon botoksa

Iz istih razloga, botoks i alkohol ne treba kombinovati najmanje 24 sata nakon zahvata. U prvim satima i narednih nekoliko dana, kako vaša koža počne da zarasta, biće podložnija modricama. Ako pijete alkohol ili uzimate lekove za razređivanje krvi nakon botoksa, možete povećati rizik od hematoma. Takođe može produžiti period oporavka jer će koži trebati duže da se oporavi.

Alkohol takođe može povećati rizik od razvoja otoka, što može dovesti do daljih komplikacija.

Tretmani botoksom su veoma bezbedni i već dugi niz godina su na čelu najčešće korišćenih procedura protiv starenja u svetu. Ako proceduru pravilno izvede iskusan lekar, a uzdržite se od konzumiranja alkohola i pre i najmanje 24 sata posle botoksa, minimiziraćete pojavu neželjenih efekata praktično na nulu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading