Godinama smo mislili da su ove namirnice zdrave: Istina je potpuna drugačija, sadrže mnogo masti, šećera i praznih kalorija

Vesti 17.01.2023 17:00 0

Stručnjaci upozoravaju da nije svaka "zdrava hrana" dobra za vas. Naime, mnoge namirnice su zapravo pune šećera, soli i masti i predstavljaju alternativu tradicionalnim jelima

hrana

Shutterstock

Možda nikada nećete pogoditi da su neke od ovih namirnica koje se reklamiraju kao „zdrave“ zapravo gore za vas od slatkiša. Da biste razumeli koja hrana ima manje nutritivnih koristi za naše telo od slatkiša, važno je da znate zašto je slatkiš uopšte loš za vas. Neki stručnjaci, s druge strane, tvrde da se konzumiranje slatkiša generalno smatra nezdravim jer sadrže mnogo šećera i kalorija i obično nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Slatkiši su klasifikovani kao namirnice sa „praznim kalorijama“, koje obezbeđuju energiju, ali imaju malo hranljivih materija, vitamina i vlakana. Previše šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećan rizik od određenih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Možda nikada niste pomislili da voće može biti gore za vas od slatkiša. Međutim, sušeno voće donis takođe niz problema, posebno u poređenju sa nečim poput tvrdih voćnih bombona.


Koju hranu da izbegavamo?

 Sušeno voće

Možda nikada niste pomislili da voće može biti gore za vas od slatkiša. Međutim, sušeno voće donosi niz problema, posebno u poređenju sa nečim poput tvrdih voćnih bombona. Dok se voće generalno smatra zdravom hranom, sušeno voće je često bogato šećerom i kalorijama. Takođe je obično manje veličine, pa je lakše pojesti više od svežeg voća, što može da doprinese povećanju težine. Umesto da se okrenete sušenom voću, odlučite se za sveže voće, navodi portal „Eat this”.

Musli

Kada pomislite na zdrav doručak, musli vam verovatno padaju na pamet. Međutim, mnoge žitarice čuvenog doručka sadrže razna ulja u koja se potom dodaje šećer.

Energetske pločice

Energetske pločice su popularne među ljudima koji redovno vežbaju i veoma su popularne zahvaljujući njihovim reklamnim kampanjama sa fotografijama profesionalnih sportista. Iako mnogi veruju da zdrav način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova namirnica ima svoju mračnu stranu. Kada se okrenete pozadi i pročitate sadržaj, možda ćete biti šokirani kada vidite neverovatno visok procenat ugljenih hidrata i masti. Zbog toga je važno birati energetske pločice koje se prave od celih žitarica i imaju manji sadržaj šećera, navodi se u tekstu tog portala.

Zamrznuti jogurt

Ako birate između sladoleda i smrznutog jogurta, a odlučite se za jogurt, imajte na umu da ste odabrali ogromnu količinu šećera i masti. Mnoge vrste ove poslastice sadrže mnogo više šećera od običnog sladoleda. Sav šećer u ovoj poslastici stvara zdravstvene probleme koji potajno povećavaju upalu u vašem telu.
 

Komentari (0)
Loading