Doktorka savetuje: Uz prvu jutarnju kafu obavezno popijte čašu vode, evo zašto je to važno

Vesti 02.11.2023 08:02 0

Mnogi ljudi ne počinju dan bez šolje kafe. Tek kada je popiju izađu iz kuće u susret novim obavezama. A da li ste znali da uz jutarnju kafu treba da popijete čašu vode?

kafa

Shutterstock

Kada ujutro uz kafu popijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, što je važno jer čak i blaga dehidracija može uticati na vaše fizičke i mentalne sposobnosti. Razbudiće vas, poboljšati probavu i sprečiti zatvor. Kofein je diuretik i izaziva mokrenje, a voda će nadoknaditi izgubljenu tečnost“, kaže lekarka opšte prakse Filipa Kaj. „Važno je da ostanete hidrirani pa uvek treba piti dovoljno vode kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu znojenjem i probavom“.

Telu je voda potrebna za podmazivanje zglobova, regulisanje temperature, prenos i izlučivanje hranljivih materija, a neki faktori, poput fizičkih vežbi, vrućine i lekova, mogu ubrzati njen gubitak. „Budući da je tokom noći ne pijemo, telo je ujutro često blago dehidrirano, posebno ako spavate u pretoploj prostoriji ili ste noć pre pili alkohol“, kaže doktorka.

Mnogi smatraju i da im čaša hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornim i izazvati vrtoglavicu.

Ipak, iako je voda najzdravija tečnost, ne  treba baš svaki dan započinjati čašom vode“, kaže doktorka. Nekima je, na primer, ako ne mogu da doručkuju, bolje da popiju čašu mleka, jer ono sadrži proteine i masti. „U svakom slučaju, bitno je da nešto popijete ujutro uz kafu, a sami odlučite hoće li to biti voda ili nešto drugo“, ističe doktorka.

 

 

Komentari (0)
Loading