Zašto ne možete da smršate? Najčešći razlozi zbog kojih se kilogrami ne smanjuju iako pazite šta jedete

Vesti 05.11.2023 18:09 0

Držite dijetu, čak i vežbate, ali kilogrami se jednostavno ne skidaju i to vas užasno nervira. Ovo su najčešći razlozi.

žena

Shutterstock

Razlog za teško mršavljenje mogu biti određeni hormonski poremećaji, pa je najbolje da se prvo konsultujete sa lekarom. Ali krivac mogu biti i neke navike koje jednostavno sabotiraju mršavljenje. Tako vam telo šalje poruku da je promena strategije neophodna.

Iako nam je recept za mršavljenje dobro poznat, stručnjaci napominju da fizička aktivnost i dijeta nisu jedini faktori. Gubitak težine zavisi i od pola, starosti i početne težine. Mlađi ljudi i muškarci lakše mršave, dok žene u menopauzi teže, kaže doktor i stručnjak za gojaznost Metju Vajner. On navodi moguće razloge zašto se kilogrami ne smanjuju.

Neredovno spavanje

San je jedan od glavnih faktora koji utiče na debljanje, a najčešće se zanemaruje. Ako telo nije dovoljno spavalo, povećava se nivo hormona koji izaziva osećaj gladi, a smanjuje se nivo hormona koji izaziva osećaj sitosti. Istraživači su izmerili insulinski odgovor kod subjekata nakon što su spavali ograničen broj sati tokom četiri dana (oko četiri sata noću) i uporedili rezultate sa rezultatima ispitanika koji su mogli da spavaju neograničeno (oko osam sati). Otkrili su da je ograničen san povezan sa 23 odsto većim rizikom od dijabetesa u odnosu na neograničen san.

kafa

Shutterstock

 

Pogrešna hrana

Unošenjem manje kalorija nego što telo troši moguće je izgubiti samo određeni procenat kilograma, ali taj gubitak u jednom trenutku prestaje. Zato treba da se koncentrišemo na kvalitetne kalorije, a ne samo na brojanje i izbegavanje kalorija. Jednom kada počnete da jedete hranu koja će vas zasititi imaćete manji apetit, što može pomoći u održavanju gubitka težine.

Ne pijete dovoljno vode

Svaka dijeta i način mršavljenja podrazumeva ispijanje dovoljnih količina vode, a prema opštoj računici, preporučeni dnevni unos vode je dva litra, odnosno osam čaša vode. Voda pomaže varenje i ubrzava metabolizam.

voda

Shutterstock

 

Pijete alkohol

Ako volite, s vremena na vreme, da popijete poneko piće sa prijateljima, to bi takođe mogao biti razlog zašto kilogrami ne padaju. Na primer, alkohol može uticati na performanse treninga jer može dovesti do grčeva u mišićima, a takođe utiče na sposobnost jetre da preradi šećer. Ako već popijete nekoliko pića, treba da birate ona koja imaju manje kalorija. Na primer, 100 ml belog vina ima oko 80 kalorija, dok 100 ml piva ima oko 45 kalorija.

Komentari (0)
Loading