Izgled obrva otkriva bolest: Ako primetite da su se proredile, odmah kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 01.12.2023 11:41 0

Evo kako izgled obrva ukazuje na određena zdravstvena stanja!

obrve

Najžena

Prema rečima doktorke Sare Dženkis, a prenosi Mondo, obrve mogu da budu znak određenih bolesti, od hormonskih pa sve do autoimunih. Evo šta sve mogu da otkriju:

1. Hipotireoza

Proređene obrve, posebno pri vrhovima, mogu da ukažu na hormonsko stanje poznato kao hipotireoza. Koža oko obrva je suva i peruta se. Hipotireoza se događa kada štitna žlezda, koja se nalazi u vratu, ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Psorijaza

Određena stanja kože, poput psorijaze, takođe mogu da se odraze na obrve. Psorijaza se obično pojavljuju na laktovima, kolenima, temenu i donjem delu leđa, ali može se pojaviti i bilo gde drugde na telu.

"Koža oko obrva postaće podignuta, gruba i ljuštiće se, što može utiče na prestanak rasta dlačica", objašnjava dr Sarah.

3. Alopecija

Nedostatak dlaka na obrvama i mrlje mogu da ukažu na alopeciju. Simptomi ove autoimune bolesti mogu da se pojave svuda na telu, uključujući bradu, obrve, uključujući i stidne dlake. Uzrok tome je nepoznat, ali nedostatak gvožđa i stres mogu da izazovu stanje, iako mnogi stručnjaci to osporavaju.

4. Nedostatak vitamina i minerala

"Nedostatak hranljivih materija može da proredi obrve, kosu, nokte i kožu", objašnjava doktorka.

Prema jednoj preglednoj studiji iz 2017. godine, nedostatak masnih kiselina - koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama može da dovde do opadanje dlaka na obrvama. Takođe, manjak cinka, koji se može naći u mesu i plodovima mora, dovodi do gubitka dlaka.

Komentari (0)
Loading