RSV napada decu: Dr Aneta Jovanović otkriva sve o sezonskoj bolesti s kojom se bori sve više mališana

Jelena Vukelić Vesti 21.11.2023 10:38 0

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) je čest uzrok respiratornih sezonskih bolesti kod dece, najčešćese javlja od jeseni do proleća. Kod dece izaziva prehladu sa simptomima upaljenog grla, sekrecije iz nosa, blage glavobolje, kašlja, povišene temperature.

RSV napada decu: Dr Aneta Jovanović otkriva sve o sezonskoj bolesti s kojom se bori sve više mališana

Shutterstock

Kod novorođenčadi i male dece, naročito kod prevremeno rođene dece, kod odojčadi i dece koja imaju hronično oboljenje pluća, srca ili kod mališana sa slabijim imunitetom može izazvati probleme s disanjem zbog infekcije malih disajnih puteva (bronhiolitis) ili upalu pluća. Dr Aneta Jovanović, pedijatar, objašnjava kako se prenosi, dijagnostikuje i leči.

 

RSV napada decu: Dr Aneta Jovanović otkriva sve o sezonskoj bolesti s kojom se bori sve više mališana

Lična arhiva

 

 

 

 

KAKO SE PRENOSI

RSV je veoma zarazna virusna infekcija. Širi se kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kija. Takođe, virus se može naći na površinama kao što su pultovi, kvake, igračke.

 

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE

Dijagnozu postavlja pedijatar na osnovu anamneze i prisutnih simptoma kod deteta. Najčešće se beba ili malo dete zarazi od starijeg deteta u porodici koje ide u vrtić. Kod dece koja imaju pridružene bolesti pluća, srca ili imunološku bolest postavljanje dijagnoze se potvrđuje PCR testiranjem uzorka brisa grla.

 

KAKO SE LEČI

Većina slučajeva infekcije je blaga i lečenje je simptomatsko: mirovanje, više tečnosti sa češćim i manjim količinama, čišćenje nosića sa morskom vodom uz izvlačenje sekreta iz nosa. Kod malih beba infekcija može biti ozbiljnija, kada je potrebno lečenje u bolnici.

 

KAKO SE SPREČAVA 

Pošto se virus lako širi preko zaraženih površina, potrebno je često pranje ruku. Stariju decu u porodici koja imaju simptome prehlade držati podalje od beba dok ne prođe prehlada. Za prevremeno rođene bebe i za bebe sa hroničnom plućnom bolesti i za decu sa ozbiljnim urođenim srčanim manama postoji vakcina koja se daje u tercijarnim zdravstvenim ustanovama prema odluci komisije i pravilniku imunizacije.

Komentari (0)
Loading