Lek za nesanicu: Svakodnevna namirnica će vam pomoći da imate dobar san, ključ je u jednom sastojku

Vesti 02.12.2023 22:02 0

Prema Healthline-u, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan...

žena

Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

Ako redovno imate problema sa spavanjem, možda znate nekoliko stvari koje je najbolje da ne jedete pre spavanja.

Ovo su neke od namirnica koje ne bi trebalo da jedete pre spavanja: začinjena ili pržena hrana, čokolada i kafa itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Posebno jedno voće može vam pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do skromna banana. Humanitarna organizacija objavila je niz saveta za postizanje kvalitetnijeg sna u 2024. godini.

Na vrhu liste bila je preporuka da se jede banana neposredno pre spavanja. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijumom i kalijumom, dva minerala koja mogu pomoći u opuštanju mišića.

spavanje

Shutterstock

 

Banane takođe sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Prema Healthline-u, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni deo vašeg ciklusa spavanja. Njegov nivo raste noću da bi vam pomogao da zaspite i pada tokom dana.

ananas

Shutterstock

 

Što se tiče voća bogatog triptofanom, takođe se sugeriše da jedenje ananasa može pomoći da zaspite. Studija iz 2013. proučavala je sadržaj melatonina u voću.

Utvrđeno je da jedenje ananasa može povećati nivo hormona spavanja u urinu ljudi za neverovatnih 266 procenata. Takođe, primećeno je da su banane povećale nivo melatonina kod učesnika za 180 odsto.

Što se tiče drugih namirnica koje izazivaju san, takođe se preporučuje da imate bademe, ribu, žitarice od celih žitarica i kolač od sira od ovsene kaše kako biste se osećali pospano.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading