„Budite dobri, ali ne dajte da vas iskorišćavaju“: Zvanično najsrećniji čovek na svetu otkrio pravila za srećan život

Vesti 10.12.2023 15:21 0

Najsrećniji čovek na svetu zove se Matje Rikar, on je francuski pisac i budistički sveštenik, a povodom svojih memoara koje će objaviti pod naslovom "Beležnice lutajućeg monaha“ otkrio je neke svoje mudrosti.

matje rikar

Printscreen/Youtube

Matje ima doktorat iz molekularne genetike, odustao je od naučne karijere i okrenuo se budizmu i životu u manastiru u Nepalu. Ima 75 godina, a ovu titulu najsrećnijeg čoveka na svetu je dobio nakon što je učestvovao u 12-ogodišnjoj studiji o meditaciji i saosećanju koju je vodio neurolog Ričard Dejvidson. Njegova moć kontrole uma je ogromna, a mozak proizvodi nivo gama zraka (koji su povezani sa pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada do tada nije bila zabeležena.

Budite dobri, ali ne dajte da vas iskorišćavaju

Ako želite da budete srećni, treba da budete dobronamerni. Ne samo da ćete se osećati bolje, već će i drugi početi da vas posmatraji kao bolju osobu. “Međutim, nemojte dopustiti da vas drugi ljudi iskorišćavaju. Stremite tome da budete razumno ljubazni. Ako je vaš um prepun dobronamernosti, entuzijazma i solidarnosti, to je zdravo stanje uma koje vodi ka procvatu celog bića. U mnogo ste boljem mentalnom stanju. Dokazano je i da ćete biti zdraviji”, kaže.

Ne brinite se ni oko čega

Kada naiđete na poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.

sreća

pixabay

 

Trenirajte srećan život

Mnogi ljudski kvaliteti su izuzetno bitni za srećan život, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje zahteva vreme, savetuje Matje.

Pronađite svoju strast

Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate šta je to što je zaista, zaista važno. Kako je rekao grčki pesnik Aristofan, obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvek tamo gde mislite da bi mogao da bude. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.

Želite sreću svakom

Budite altruisti i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu saosećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima, ističe Matje.

Pomažite drugima

Gde god da odem, idem sa ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače igde išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem sa Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena, priča najsrećniji čovek.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading