Sve više dece u Srbiji ima veliki kašalj: Dr Aneta Jovanović o lečenju i komplikacijama ovog bakterijskog oboljenja

Jelena Vukelić Vesti 12.12.2023 10:38 0

Veliki kašalj je vrlo zarazna infekcija praćena iscrpljujućim i dugim kašljem, a izazvana je bakterijom Bordatella pertussis. Izvor zaraze su zaražene osobe koje mogu imati blagu kliničku sliku, kada je prenose kapljičnim putem (kijanjem, kašljem) ili putem zagađenih predmeta.

shutterstock

Shutterstock

Bliski kontakti zaraženih osoba su pod najvećim rizikom od obolevanja. Inkubacija traje od 7 do 10 dana, ali može trajati i do 21 dan.

KOJI SU SIMPTOMI VELIKOG KAŠLJA?

Simptomi bolesti s mogu podeliti u tri stadijuma, kaže dr Aneta Jovanović, pedijatar.

• Početni simptomi: sekrecija iz nosa, kijanje ili zapušenost nosa, blago povišena temperatura, kašalj.

• Drugi stadijum: nakon početnog stadijuma, dolazi do pojave kašlja u napadima kada se dete zacenjuje u toku kašlja, može biti praćeno povraćanjem. Ovaj stadijum može trajati od dve do šest nedelja. Tokom noći su napadi kašlja učestaliji, praćeni povraćanjem, umorom, a može doći i do neuroloških komplikacija.

• Treći stadijum: period oporavka, kada se napadi kašlja ređi, i prestaju kroz dve do tri nedelje, ali postoji mogućnost trajanja do nekoliko meseci.

 

Sve više dece u Srbiji ima veliki kašalj: Dr Aneta Jovanović o lečenju i komplikacijama ovog bakterijskog oboljenja

Lična arhiva

 

 

 

KOJE SU KOMPLIKACIJE VELIKOG KAŠLJA?

Kod male dece, naročito novorođenčad i odojčad mogu imati tešku kliničku sliku, kada bebe zbog nerazvijenog refleksa kašlja imaju otežano disanje, gušenje, usporen rad srca i mogu razviti upalu pluća.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA VELIKOG KAŠLJA?

Dijagnoza se postavlja pregledom pedijatra na osnovu kliničke slike bolesti, ali je za potvrdu infekcije potrebna mikrobiološka analiza (dokaz Bordatella pertusis PCR-om u prve dve nedelje bolesti) ili serološkom analizom.

KAKO SE SPREČAVA VELIKI KAŠALJ?

Za prevenciju velikog kašlja postoji vakcina koja se daje prema redovnom kalendaru imunizacije u odojačkom uzrastu u primarnoj seriji vakcinacije kombinovanom vakcinom (sa navršenih 2 meseca, u četvrtom mesecu i sa navršenih 5 meseci), a zatim se u drugoj godini daje prva revakcina, a pred upis u školu se daje druga revakcina.

Komentari (0)
Loading