Za jake kosti mleko nije dovoljno: Ova hrana smanjuje njihovu gustinu, pa je izbegavajte

Vesti 02.01.2024 16:42 0

S godinama se gubi koštana masa i gustina, i kod muškaraca i kod žena. Jedan od načina izgradnje jakih kostiju je ishrana.

seniori

Shutterstock

Ortopedi sada tvrde da održavanje jakih kostiju ima manje veze s ispijanjem litara mleka, a više s izbegavanjem hrane i pića koji mogu uticati na njihovu gustinu.

"Iako su kalcijum i vitamin D važni za održavanje zdravlja kostiju, prekoračenje preporučenih doza dnevno može imati negativan učinak i naneti više štete nego koristi. Potrebe za kalcijumom i vitaminom D zavise od životnog doba, pa proverite koja je optimalna doza za vas", kaže dr Liz Mackin za portal“BuzzFeed“. Ona kaže da su za osobe starije od 50 godina preporuke 1000 miligrama kalcijuma dnevno i 800 do 1000 jedinica vitamina D dnevno.

Ovu hranu ortopedi savetuju da izbegavate kako biste smanjili rizik od osteoporoze:

Alkohol

Povećana konzumacija alkohola može promeniti sposobnost tela da apsorbuje važne hranljive materije, koje su zapravo korisne za zdravlje kostiju, poput kalcijuma, vitamina D i magnezijuma.

Kofein

Dokazano je da kofein povećava gubitak kalcijuma i smanjuje njegovu apsorpciju, što negativno utiče na zdravlje kostiju. Popijte kafu ili čaj bez kofeina ili, još bolje, običnu čašu vode.

So

Konzumacija prekomerne količine soli može dovesti do gubitka kalcijuma iz kostiju. Prema studiji iz 2018. koju je uradio časopis „Journal of the American College of Nutrition“, povećana konzumacija natrijuma značajno povećava rizik od osteoporoze.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading