Sve se vidi u očima: Oftamolog ukazuje na 3 simptoma koja ukazuju na rizik od srčanih bolesti

Vesti 28.02.2024 21:34 0

Ako se vaše zenice šire i šire sa otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska

oko

Shutterstock

Bolesti srca su jedan od glavnih uzroka smrti u svetu, pa je važno da što pre uočite simptome rizika od ovih bolesti. Postoji nekoliko simptoma uz pomoć kojih možete saznati da li imate srčanih problema, a čak tri znaka mogu biti pokazatelj rizika od srčanih oboljenja.

Prema oftalmologu Odri Tai, postoje tri važna znaka koji ukazuju na rizik od srčanih oboljenja. Ona je podelila u kojim slučajevima treba biti oprezan.

Žute grudvice oko očiju

Pojava žutih izbočina oko očiju medicinski je poznata kao ksantelazma. Obično su simptom visokog holesterola, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i može izazvati stanja kao što su moždani i srčani udar.

žena

Shutterstock

 

Žute kvržice se uglavnom pojavljuju na i oko kapaka, a mogu se pojaviti i na sredini lica. Međutim, oni nisu bolni i ne utiču na vid. Međutim, oni su znak da možda imate veoma visok nivo triglicerida u krvi, a može čak biti i znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalne nivoe lipida.

Pulsirajuća zenica

Ako se vaše zenice šire i šire sa otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska. Oftalmolog Tai navodi da se to dešava kada se krv pumpa iz vašeg srca kroz aortni zalistak, koji ako nije dobro zatvoren, deo krvi curi nazad u srce.

oko

Shutterstock

 

"Ovo uzrokuje veću razliku između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce skuplja i krvnog pritiska kada vam se srce opušta. Kada se srce skuplja, zenica se skuplja, a kada se srce opušta, zenica se širi", navodi ona.

Ako mislite da vam zenice pulsiraju, odmah se obratite lekaru ili kardiologu, a ako niste sigurni, možete se obratiti i oftalmologu koji će vam pomoći da utvrdite da li vam oko pulsira.

Promene u mrežnjači

Nažalost, ne možete sami da vidite promene koje se javljaju na vašoj mrežnjači. Ovu pojavu može videti samo vaš oftalmolog tokom pregleda. Promena na mrežnjači može biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

„Veoma je važno da redovno idete na očne preglede, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo kakve faktore rizika za bolesti srca ili krvnih sudova“, objasnila je Tai.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading