Dijetolog otkriva: Ove dve namirnice su odlične za zdravlje creva i srca, idealne su kao međuobroci

Olja Jelić Vesti 20.04.2024 08:42 0

Kad je reč o raznim hroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, ishrana igra važnu ulogu

borovnice

Shutterstock

Kad je reč o raznim hroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, ishrana igra važnu ulogu. Srećom, uključivanje protivpalnih namirnica u ishranu može nam pomoći u borbi protiv ovih stanja.

Dijetolog i trener Džes Feder otkrio je dve takve namirnice koje su odlične za zdravlje creva, srca i mozga i da mogu da se jedu i kao međuobroci. 

1. Grčki jogurt

Grčki jogurt svestrana je namirnica, puna hranjivih stvari, koja nudi brojne prednosti za zdravlje creva, mozga i srca. Bogat probioticima, grčki jogurt podržava zdrav crevni mikrobiom, potičući rast korisnih bakterija koje mogu pomoći probavi i smanjiti upalu u crevima.

Osim toga, grčki jogurt osigurava bitne hranjive tvari koje su važne za kognitivnu funkciju i regulaciju raspoloženja. Štoviše, kalijum i kalcijum, koji se nalaze u grčkom jogurtu, podržavaju zdravlje srca tako što pomažu regulaciji krvnog pritiska.

Grčki jogurt

Shutterstock

 

"Grčki jogurt je pun protivupalnih svojstava zbog velike količine probiotika ili zdravih bakterija. Te bakterije mogu da pomoći optimizirati zdravlje crijeva, što je bitno za probavu i apsorpciju hranjivih tvari te zdravlje mozga i srca. Osim toga, grčki jogurt je izvrstan izvor proteina", kaže Feder za SheFinds.

2. Borovnice

Bogate antioksidansima, borovnice sadrže protivupalna svojstva koja mogu da doprinesu različitim aspektima našeg zdravlja i blagostanja.

"Borovnice su jedno od voća koje sadrži najviše antioksidansa, a takođe su bogate vlaknima i drugim hranjivim stvarima, uključujući vitamin C, A, K, kalijum i mangan. Visoka količina antioksidansa odlična je za borbu protiv upala u celom telu, uključujući i vaš mozak i srce", tvrdi dijetolog.

Takođe, dodaje kako je obilje vlakana izvrsno za podsticanje bolje probave i olakšavanje apsorpcije hranjivih stvari ključnih za celokupno zdravlje. Osim toga, niz vitamina i minerala igra ključnu ulogu u optimizaciji različitih telesnih funkcija, posebno onih povezanih sa zdravljem mozga i srca.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Komentari (0)
Loading