Kako ih izbeći? Pet grešaka koje pravimo prilikom planiranja novogodišnjih odluka

K.Ć Vesti 02.01.2022 09:53 0

Koliko puta ste sebi obećali da ćete s početkom nove godine napraviti promene u svom životu, prihvatiti izazove, postići nove ciljeve?

Kako ih izbeći? Pet grešaka koje pravimo prilikom planiranja novogodišnjih odluka

Shutterstock

Spisak novogodišnjih odluka je sve duži, ali entuzijazam za njihovu realizaciju izgara brže od novogodišnjeg vatrometa – taj osećaj je dobro poznat svima. Zahvaljujući našim savetima izbeći ćete razočaranja i moći ćete da se odreknete loših navika ne samo na Novu godinu, već svaki dan posle – jer nikada nije kasno da se promenite.

Previše svraka hvataš za rep

U novoj godini naučićete jezik, čitaćete pet knjiga nedeljno, upisaćete se na neki vama zanimljivi sport, kurs pečenja kolača, a završićete i obuku kompjuterske grafike i naučiti tajne muai thai. Na kraju krajeva, godina ima dvanaest meseci, pa šta može poći po zlu? U međuvremenu, prođe jedan mesec, drugi, a posle vaših novogodišnjih odluka ostaje samo uspomena. Kako je to moguće? Jedan od najčešćih razloga zašto brzo odustajemo je taj što postoji preveliki jaz između naših planova i naših stvarnih mogućnosti. Umesto da se fokusirate na kvantitet - izaberite kvantitet.

Umesto da započnete nešto novo, možda je vredno unaprediti veštine koje vam svakodnevno donose koristi? Na primer, ako ste član tima ili vođa, investirajte u kurseve obuke koji će vam omogućiti da razvijete međuljudske veštine. Lični razvoj će se pretvoriti u dobru atmosferu na poslu, a vi ćete porasti u očima tima. Ako ste po prirodi umetnički nadareni, kurs programiranja može biti bolno iskustvo - umesto toga otkrijte tajne dekupaža, scrapbookinga ili investirajte u grafički tablet. Ako sebi postavljate nove ciljeve, izaberite one koji spadaju u okvir vaših ličnih i profesionalnih interesovanja.

Pratiš modu

Novogodišnje odluke su moderna tema koja se redovno pojavljuje na internetu. Zapitajte se za koga zapravo želite da unesete promene? Za sebe ili za prijatelje koji žele da vas osuđuju? Poslednja opcija često rezultira trenutnim sagorevanjem – radite nešto što nije „vaše” i prisiljavanje sebe da nešto uradite brzo izaziva frustraciju i umor. Kao rezultat toga, brzo odustajete od novogodišnjih odluka, osećate razočarenje i tugu. Umesto da podlegnete pritiscima, razmislite da li je rešenje zaista vaše. Pronađite nešto što zaista odgovara vašim potrebama i započnite promenu kada vam to odgovara – nemojte se mučiti mišlju na Novu godinu. Imate na raspolaganju preostala 364 dana.

Preambiciozni ciljevi

Beograd nije izgrađen za jedan dan, a vaše novogodišnje odluke pokazuju da biste želeli da napravite modernu metropolu za jednu noć. Dobro je postaviti sebi ambiciozne ciljeve, ali takođe morate odmeriti svoju snagu u odnosu na svoje namere. Na primer, ako ste pospani i vaša novogodišnja odluka je da se probudite u četiri ujutru, prvog dana ćete dremati i prevrnuti se. Kada se probudite, verovatno ćete doživeti osećaj neuspeha i frustracije. Nema smisla da se mučite zadacima koji u ovom trenutku prevazilaze vaše mogućnosti. Idite na metodu korak po korak - podesite budilnik 15 minuta pre planiranog poziva za buđenje. Resetujte alarm za pet minuta svakih nekoliko dana. Postepeno navikavanje na novu naviku može biti efikasnije od nagle promene navike. Umesto da navedete „popeću se na Mont Everest“ na listi novogodišnjih promena, počnite sa „šetaću pola sata dnevno“.

Upoređujete se sa drugima

U početku može izgledati da će crpljenje inspiracije iz života poznatih i uspešnih ljudi biti velika motivacija. Međutim, može se brzo ispostaviti da njihov idealan život izaziva negativne emocije u vama, uključujući i osećaj neuspeha. Zapamtite da svako od nas ima drugačiji put razvoja i interesovanja. Ako ste do sada bili majstor ležanja na kauču, teško vam je da naglo probudite demona preduzetništva i uskočite u vrtlog posla kao Elon Mask. Budite iskreni prema sebi i razmislite da li je ono što planirate u skladu sa vašim unutrašnjim ja i čini vas srećnim.

Da biste započeli sa postizanjem svojih ciljeva u skladu sa sobom, možete početi tako što ćete kreirati dnevni raspored naglašavajući najvažnije tačke dana - uključujući vreme za obroke, posao, porodicu i sebe. Uveče sumirajte koliko je zadatih stvari postignuto. Ima li među njima novogodišnjih odluka? Ako ne, analizirajte šta je pošlo po zlu i kako to možete promeniti. Nemojte se plašiti da napravite promene. Napravite plan koji će uravnotežiti vašu potrebu da postignete cilj sa drugim zadacima i u kojem ćete uživati.

Komentari (0)
Loading