Pazite da vam NE "UVALE" ŠEĆER umesto MEDA: Pčelar Stanko otkrio je ČETIRI načina kako da prepoznate PRIRODNI proizvod

Vesti 22.08.2021 10:10 0

Kako pravilno prepoznati zdrav med kada kupujete, objasnio je par trikova pčelar Stanko Rajić

Pazite da vam NE "UVALE" ŠEĆER umesto MEDA: Pčelar Stanko otkrio je ČETIRI načina kako da prepoznate PRIRODNI proizvod

Shutterstock

Pčelar sa višegodišnjim iskustvom i predsednik beogradskog Udruženja pčelara, Stanko Rajić je u Jutarnjem programu objasnio kakvu grešku pravimo pri kupovini meda.

Otkrio je nekoliko trikova koje možemo pri sledećem odabiru meda da upotrebimo, kako bismo izbegli med koji nije prirodni i nema dodatog šećera u sebi.

- Med se ne koristi kao lek, već se uzima i kad ste zdravi, on poboljšava imunološki odgovor organizma - započeo je Stanko i otkrio da će prvi znak da sa samim medom nešto nije u redu biti cena, jer tegla pravog meda ne može da košta nekoliko stotina dinara.

- Kod pčelara je cena 1.200, u prodavnicama 1.500 do 1.700 dinara kilogram. Ima tegli na kojima piše da je med, cena je 400, 500 ili 600 dinara, ali to nije med - rekao je on.

On smatra da kvalitetan med mora i dobro da se plati.

- Ispod hiljadu dinara, ne prilazite tom medu, čak ni na pijaci. U prodavnici će biti još skuplji. Kažu ljudi, nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari, ali mi kao potrošači teško možemo da prepoznamo pravi i lažni med na prvi pogled. Ipak, postoji nekoliko pokazatelja - naglasio je Stanko.

Lažni med ćete prepoznati, osim po ceni, ako se ne kristališe i ako je providan. Ekstremniji način testiranja je da ga stavite u kašičicu i zapalite šibicom, ako se karamelizuje, "uvalili" su vam šećer. 

Pazite da vam NE

Shutterstock

 

- Obično ljudi kažu, ušećerio se med, prirodno mu je svojstvo da se kristališe. U zavisnosti od toga kakva je struktura, koliko ima polena, ako je kristalizovan, to je sto odsto pravi med - dodao je on. Međutim, med se često kristalizuje tek kada nam dugo stoji, a ne bude takav već u prodavnici, pa ćemo teško prepoznati koji je kakav. Iako, podvlači Rajić, falsifikatori još uvek nisu uspeli da naprave lažni med koji će se kristalizovati.

- Prekidanje niti, odnosno viskozitet, nije baš jasan indikator. Ako se jasno providi kroz med, to je falsifikat, mora biti malo zamućen. Pogledajte nekoga kroz teglu, ako ga jasno vidite, to je šećerni med. U kašičicu ako stavite med i zapalite ga šibicom, i krene da se karamelizuje, pa to je sam šećer. Najbolje rešenje je da kupujete med od pčelara kojeg poznajete. Kao što kupujete kajmak na pijaci od osobe koju znate i verujete joj - rekao je on.

 

Komentari (0)
Loading