Pažljivo obratite pažnju: Otkrivamo vam kako da po LJUSCI prepoznate staro jaje, ali i zašto da ih držite ŠTO DALJE od drugih proizvoda u frižideru

K.Ć Vesti 10.02.2022 22:00 0

Jaja se stalno nalaze u našim domovima. Jedemo ih rado i u raznim oblicima. Prava su riznica vrednih hranljivih materija. Problem je u tome što jedenjem jaja možemo nesvesno da naudimo sebi. Većina nas pravi ove greške

jaja

Shutterstock

Da li je jajima istekao rok trajanja? Morate to proveriti

Vrlo često ne pridajemo važnost roku upotrebe jaja koja čuvamo u frižideru. Ako dolaze iz prodavnice, svako pakovanje ima određeni datum koji se mora poštovati.

Jaje kupljeno direktno od uzgajivača neće biti pogodno za konzumaciju kada počne da pluta nakon što je ubačeno u vodu. Signal za pokvareno jaje je i neprijatan miris ili napukla ljuska. Ali takođe možete po ljusci jajeta da vidite da li je ono staro ili sveže. Ako je ljuska hrapava, to znači da je jaje malo starije.

Čuvanje jaja. Što dalje od drugih proizvoda

Bakterija salmonele , koja izaziva bolest zvanu salmoneloza, može biti prisutna u ljusci jajeta . Američka FDA procenjuje da 79.000 ljudi pati od trovanja salmonelom svake godine. U proseku, 30 slučajeva rezultira smrću pacijenta.

Da biste se zaštitili od salmoneloze, potrebno je pridržavati se sigurnosnih pravila. Jaja su životinjski proizvod koji treba da tretiramo kao sirovo meso. Zato treba dobro da operete ruke svaki put kada dodirnete sirovo jaje. Pravilno skladištenje je takođe važno. Prvo, najbolje je da ih držite u frižideru. Drugo, ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa drugim prehrambenim proizvodima. Takođe je opasna ideja staviti sirova jaja na dasku za sečenje ili kuhinjski pult.

Salmoneloza - koji su simptomi?

Simptomi infekcije salmonelom obično se javljaju u roku od 12-36 sati. Salmoneloza obično traje od 2 do 7 dana. Obično nije rizik kod zdravih odraslih osoba. Međutim, kod dece i starijih je situacija drugačija. U njihovom slučaju može doći do dehidracije, što može imati strašne posledice.

Bolest salmonele karakterišu nasilni simptomi kao što su bol u stomaku, groznica, dijareja, mučnina i ponekad povraćanje.

Komentari (0)
Loading