Kako ukloniti NEPRIJATAN MIRIS sa odeće? Ovo su najbolji načini za borbu protiv ZNOJENJA

K.Ć. Vesti 15.08.2022 11:55 0

Visoke temperature i povećana fizička aktivnost leti čine da se više znojimo. Vlažne mrlje ispod ruku ili na leđima i neprijatan miris izazivaju nelagodu. Najgore je, međutim, što neprijatni mirisi često ostaju u odeći, čak i nakon pranja. Kako ukloniti znoj sa odeće? Odgovor ćete pronaći u ovom članku

Kako ukloniti NEPRIJATAN MIRIS sa odeće? Ovo su najbolji načini za borbu protiv ZNOJENJA

Shutterstock

Hiperhidroza je uobičajeno i neugodno stanje sa kojim se mnogi od nas suočavaju. Kako se osloboditi znoja na odeći?

Loš miris znoja - odakle dolazi?

Znoj je sekrecija znojnih žlezda koja se sastoji od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija uzrokuje njeno razlaganje i čini miris jakim i neprijatnim.

Često miris znoja ukazuje na sistemske bolesti kao što su:

  • hipertiroidizam ,
  • problemi sa bubrezima
  • hormonalni poremećaji.

Najčešće, međutim, nailazimo na prvi slučaj, to je „običan“ neprijatan miris. Samo nas je nekoliko zadovoljno svakodnevnom ličnom higijenom kako bismo se rešili neprijatnog mirisa. Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata , što značajno smanjuje intenzitet neprijatnih mirisa, ali ga ne uklanja u potpunosti.

Dezodoransi prikrivaju samo miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da već dva sata nakon kupanja i nošenja čiste majice osetimo miris znoja. To može biti i zato što uprkos pranju neprijatan miris nije potpuno uklonjen sa odeće.

Kako ukloniti znoj sa odeće? Dokazani načini

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživjele na odeći nakon znojenja i nisu bile potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga koja se suši odećom brzo omogućava bakterijama da se „ponovo aktiviraju“ - toplo i vlažno okruženje idealno je za njihov napredak.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće . Nažalost, ne može se sva odeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Samo bele stvari od pamuka ili lana mogu se prati na visokim temperaturama. Odeća sa dodatkom plastike i vune može se deformisati, a i obojena odeća.

Ako ne možemo prati znojnu odeću na visokim temperaturama, zamena je ... peglanje . Šarena pamučna majica ne može se baciti u mašinu za pranje veša od 60 stepeni, ali je peglanje potpuno bezbedno.

Hlor i kalijum permanganat su takođe efikasne metode za lečenje bakterija . Rastvori hlora dostupni su u apotekama. Pre pranja natopite znojnu odeću u vodi uz dodatak hlora. Međutim, kalijum permanganat možemo kupiti u apoteci i koristiti za obojene stvari. Opet, dovoljno je odeću namočiti u vodi sa kalijum permanganatom pre pranja.

Još jedan dokazan lek za uklanjanje znoja sa odeće je sirće . Dovoljno je osetljiva mesta poprskati vinskim sirćetom i ostaviti neko vreme, pa oprati. Sirće će dodatno izbeliti žute mrlje koje je ostavio znoj. Možete se bojati da će ih, primenom na odeću u boji, promeniti boju. Ovo je pogrešno jer se sirće koristi da popravi boje.

Soda bikarbona je takođe efikasan kućni lek . Soda pomaže u regulisanju pH vode i uklanja bakterije. Koristimo ga za bele i delikatne stvari, dodajući pola čaše sode bikarbone u veš.

Kada se borimo protiv bakterija na znojnoj odeći, moramo zapamtiti da ih ne držimo u korpi za veš nekoliko dana, jer stvaramo idealne uslove za razmnožavanje mikroba. Ako nemamo mogućnost da odmah operemo odeću, bar je ostavimo da je osušimo na svežem vazduhu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading