Da li održavate pribor za čišćenje? Nedostatak odgovarajuće higijene doprinosi širenju bakterija

Vesti 21.02.2022 19:00 0

Pribor za čišćenje nam znatno olakšava održavanje kuće. Dobro je zapamtiti da je čišćenje pribora za čišćenje jednako važno kao i održavanje čistoće soba. Međutim, ova aktivnost se često zanemaruje. Dakle, kako efikasno i pravilno očistiti krpe, usisivač i četke za toalet?

Da li održavate pribor za čišćenje? Nedostatak odgovarajuće higijene doprinosi širenju bakterija

Pexels

Veoma je važno da redovno čistite rukavice za višekratnu upotrebu, sunđere za pranje sudova i četku za toalet

Ako ne očistimo naše alate za čišćenje, zapravo doprinosimo širenju bakterija na njima. Istovremeno, skraćujemo njihov radni vek i period u kome rade do svog punog potencijala – kao u slučaju usisivača . 

Gumene rukavice

Počnimo sa najosnovnijim stvarima koje koristimo prilikom čišćenja. Gumene rukavice za višekratnu upotrebu ne samo da štite našu kožu od deterdženata, već i dolaze u kontakt sa mnogim bakterijama. Pa kako očistiti takve rukavice? Samo ih stavite na ruke, sipajte malo tečnosti za pranje posuđa i operite se kao da perete ruke.

Krpe od mikrovlakana

Budite oprezni sa krpama od mikrovlakana. Nikako ih ne treba mešati sa drugim tkaninama u tokom pranja u veš mašini. Omekšivači i izbeljivači ne bi trebalo da se koriste za pranje krpa od mikrovlakana. Umesto toga, u dozer možemo dodati šolju belog sirćeta i kašičicu tečnosti za pranje veša.

Sunđeri

Sunđer je jedan od najzagađenijih predmeta u kući. Međutim, umesto da se menja svakih nekoliko dana, može se efikasno i lako očistiti. Dovoljno je sunđer staviti na gornju policu mašine za pranje sudova i oprati ga zajedno sa posuđem u njemu. Efikasnost ove metode potvrđuje, između ostalog, vlasnik kompanije „ChicProClean” Karlos Soto u intervjuu za „Vašington post”

Četke za toalet

Sam pogled na četku za toalet nije najprijatniji, ali je čišćenje veoma važno. Kako to učiniti efikasno, brzo i bez dodirivanja? Kada završite sa pranjem toaleta, najbolje je da četkicu ne vraćate pravo nazad u držač. Umesto toga, četku ostavite u vodi u wc šolji i nekoliko puta pustite vodu. Dobar način za čišćenje toaletne četke je i da je držite iznad VC šolje i poprskate je dezinfekcionim sredstvom.

Usisivači

U slučaju usisivača, veoma je važno redovno menjati njihove kese i čistiti filtere. Takođe se preporučuje uklanjanje nakupina dlačica sa četke, što može usporiti njegov rad. 

Komentari (0)
Loading