Šišmiš u stanu? Evo šta treba da uradite da biste ga se rešili

Vesti 02.09.2021 17:13 0

Šišmiš je životinja koja se ne plaši ljudi. U Srbiji se slepi miševi mogu naći i na selu i u gradu. Mnogi slepi miševi biraju stambene zgrade za svoje jazbine

Šišmiš u stanu? Evo šta treba da uradite da biste ga se rešili

Shutterstock

Malog stanara možete sresti u poštanskim sandučićima, u olucima, prazninama i otvorima u zidovima.. Takođe se dešava da izgubljeni šišmiš uleti pravo u stan ili kuću. Kako da ga se rešim?

Šišmiš - sisar koji voli da živi blizu ljudi

Period proleća i leta je vreme kada slepi miševi neprestano traže hranu. Ova mala stvorenja dnevno mogu preći udaljenost do 2.000 kilometara. Šišmiš je sisar koji može da živi do 35 godina. Za to vreme upoznaje mesta, bira prava mesta za sebe i svoje potrebe, a zatim se vezuje za njih.

U proleće i jesen slepi miš bira stepeništa, tavane, podrume. To su privremena mesta za slepog miša, koje koristi za razmnožavanje u proleće i kao zimovališta kada dođe jesen.

U kasno proleće i leto, slepi miš preferira tavane, pukotine i male otvore na fasadi zgrade, ponekad podrume, kao svoja sledeća mesta za razmnožavanje kolonija. Na ovim mestima ženke slepih miševa rađaju svoje mlade, hrane ih, odgajaju i brinu o njima.

Period kasne jeseni i zime je vreme kada slepi miš bira podrume, tavane , suve bunare da tamo hibernira.

Šišmiš u stanu - kako reagovati?

Šišmiš je miran sisar koji ni na koji način ne ugrožava bezbednost ljudi. Suprotno sujeverjima, slepi miševi ne napadaju ljude, ne piju krv niti se zapetljaju u kosu. Umesto toga, izbegavaju kontakt sa ljudima iz straha za sopstvenu bezbednost.

Međutim, ako postoji situacija u kojoj šišmiš uleće u kuću kroz otvoren prozor, na primer u potrazi za moljcem, treba da ostanete mirni, otvorite prozore, isključite svetlo u prostoriji i zatvorite vrata od te prostorije. Na ovaj način, slepi miš će moći da pronađe put bekstva i napusti kuću ili stan.

Ako šišmiš koji se sretne na tavanu ili u podrumu samo odgaja mlade, najbolje je da ga ne uznemiravate, već da mu date priliku da odgaji mlade. To je životinja čije prisustvo ne donosi nikakvu štetu, pa se njenog prisustva kod kuće ne treba plašiti ni narednih nekoliko nedelja.

Šišmiš hibernira u stanu - šta učiniti?

Šišmiš je sisar koji spada u tzv hibernacija - ovako se nosi sa hladnoćom i nedostatkom hrane u ovo doba godine. Tokom hibernacije, slepi miš je potpuno bespomoćan, pa obično traži tamne, sigurne, uske uglove za zimovanje.

Ljudsko prisustvo i buka koju ljudi stvaraju nisu pogodni za hibernaciju. Dešava se da je slepi miš, iscrpljen od hibernacije, postane žrtva gladi. Stoga, ako se pronađe slepi šišmiš , najbolje je ostaviti životinju na miru. Ne dodirujte ga, ne mazite ga, ostanite mirni i tihi, dajte mu priliku da mirno preživi zimu.

 

Komentari (0)
Loading