KELJ je jedna od NAJZDRAVIJIH namirnica: Pripremite ga ovako i nećete se pokajati -Obećavamo, neće biti bljutav!

Vesti 26.03.2022 17:10 0

Kelj je jedna od namirnica koja ima najveću nutritivnu vrednost

KELJ je jedna od NAJZDRAVIJIH namirnica: Pripremite ga ovako i nećete se pokajati -Obećavamo, neće biti bljutav!

Printscreen/Youtube

Kelj može da pomogne  u snižavanju holesterola, što može  dodatno da smanji rizik od srčanih bolesti. Jedna studija je otkrila da svakodnevno ispijanje soka od kelja tokom 12 nedelja povećava HDL (dobar holesterol) za 27% i snižava nivo LDL (lošeg holesterola) za 10%, dok takođe poboljšava antioksidativni status.

Ako vam ispijanje kelja deluje isuviše bljutavo, pišemo vam recept koji smo isprobali, a koji će vas bukvalno oduševiti.

Kelj sa svinjskim kotletima

Sastojci:

  • 2 svinjski kotleti
  • malo slanine, naseckane sitno
  • dimljena rebra
  • 1/2 glavice kelja
  • 3 krompira, srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 1 crni uk
  • 1 čaša belog vina
  • 2 kašičice suvog celera
  • 2 zlice persin
  • 1 kašičica aleve paprike
  • suvi začin
  • ulje
  • biber
  • so

Priprema:

Priprema

Za ovaj recept mozete koristiti svinjske odreske ili govedinu/junetinu.

Stavite odreske i rebra na vruće ulje da se proprži. Dodajte sitno naseckan luk i pržite još oko 1-2 minuta, zatim dodajte beli luk, propržite 30 sekundi i na kraju dolijte vodu i vino.

Krompir ogulite i narežite na male kocke, a kelj narezite na manje delove i dodajte mesu.

Ako treba dodajte jos vode da se povrće pokrije.

Posolite i ostavite da se tako kuva na laganoj vatri oko 15-20 minuta.

Odreske izvadite i narežite na kocke i vratite u lonac, rebra izvadite i odvojite meso od kostiju i vratite meso u lonac.

Zatim dodajte mlevenu papriku, suvi začin, celer i biber. Ostavite da kuva još 5 minuta.

PRIJATNO!

 

Komentari (0)
Loading