Da li mačka sme da jede sirova jaja? Obavezno pročitajte pre nego što date svom LJUBIMCU da pojede

K.Ć. Vesti 10.04.2022 21:30 0

Jaje je riznica vitamina i drugih vrednih hranljivih materija

Da li mačka sme da jede sirova jaja? Obavezno pročitajte pre nego što date svom LJUBIMCU da pojede

Shutterstock

Sirovo jaje, a posebno žumance, pogodno je kao dodatak ishrani za mačku. 

Mačka je po prirodi predator - oportunista. To znači da jede sve što je lako dostupno. Ne samo glodare i ptice, već i gmizavci, vodozemci, insekti, pa čak i ostaci ljudske hrane pronađeni u smeću. I naravno jaja.

Jaje je odličan izvor hranljivih materija za mačku. Naravno, u prirodi se jedu sirove i cele, često čak i sa ljuskom. Vitamini, proteini i masti sadržani u jajetu jačaju ne samo kosu, već i celo telo.

Da li je sirovo jaje bezbedno?

Telo mačke je prilagođeno mesnoj ishrani. Pokvareno meso, zaraženo bakterijama ili parazitima, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Međutim, evolucija je pomogla mački da razvije odgovarajuće odbrambene mehanizme.

Mačji njuh je izuzetno osetljiv, omogućavajući životinji da oseti znake kvarenja čak i u ranim fazama i izbegava pokvarenu hranu. Štaviše, ph mačjeg stomaka je mnogo niži od ljudskog i prilagođen je varenju malih kostiju. U tako nepovoljnom okruženju, bakterije poput salmonele se teško razmnožavaju. Mačji digestivni sistem je takođe kratak i fokusiran na kontinuirani rad. Na ovaj način, evolucija pomaže mački da se izbori sa bakterijama koje žive na njenoj hrani.

Stoga je verovatnoća da sirovo jaje može izazvati salmonelozu mačaka prilično mala. Teoretski bi moglo biti, ali u praksi se mačke izuzetno retko zaraze njome. Jaja koja se prodaju su testirana i bez ove bakterije. Jaja takođe nisu glavni izvor parazita. Askaridi, trakavice i ankilostomi kod mačaka potiču iz drugih izvora.

Jaje jednom nedeljno

Mačkama je najbolje davati jaje jednom nedeljno. Trebalo bi da bude sirovo, kuvano jaje nema toliku nutritivnu vrednost, a pri tome može da dobije specifičan miris, koji nije nužno prihvatljiv za neke mačke. Kuvano jaje je takođe teže poslužiti zbog svoje konzistencije.

 

Komentari (0)
Loading