Zbog ove greške HRANA vam svakodnevno propada: Koja je to OPTIMALNA temperatura za frižider

Vesti 14.09.2021 15:45 0

Kako bi se što duže očuvao kvalitet hrane potrebno je da temperatura u frižideru bude ispravno podešena

Zbog ove greške HRANA vam svakodnevno propada: Koja je to OPTIMALNA temperatura za frižider

Shutterstock

Pored toga, takođe je bitno da frižider radi na optimalnoj temperaturi, jer to je jedan od glavnih faktora koji nas štiti od bolesti koje se prenose vazduhom.

Ako se postavi optimalna temperatura, onda vaša hrana može i danima da stoji u takvim uslovima, a da se pri tome ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurna za konzumaciju.

Kada se temperatura hrane popne iznad određne temperature (4,5°C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju.

Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, treba podesiti frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim smernicama, koje izriče Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) - to jest treba držati temperaturu u frižideru ispod 4,5°C, a u zamrzivaču ispod -17°C.

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža - između jedani 3,3 i sedam stepeni. Temperature iznad toga mogu biti previsoke pa se hrana može brzo pokvariti i ako pojedete takvu hranu, možete imati probleme uzrokovane bakterijom E. coli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od jedan do pet. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru. Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše "Real Simple".

Osim toga, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.

Ne stavljajate toplu hranu u frižider. Hranu najpre pustite da se ohladi pa je spremite. Nemojte često otvarati vrata frižidera bez ikakve potrebe. Svaki put kad otvorite vrata, ispustite hladni, a pustite unutra topli vazduh.

Komentari (0)
Loading