Čim se pojavi na pijaci odmah ga se NAKUPUJTE: Ovo voće zovu "vitaminskom bombom", bez koje je jesen NEZAMISLIVA

Vesti 11.09.2021 18:49 0

Nar je sočna mediteranska voćka čija je sezona od kraja septembra i traje sve do kraja februara

nar

pixabay

Ova crvenkasta većka u sebi sadrži vlakna, vitamin C i vitamin K - a neki je zbog ovoga nazivaju i jesenjom bombom vitalnosti.

Postoje mnogi razlozi zašto ovo voće treba jesti svakog dana, ali ovih pet razloga su dovoljno dobri za početak, čisto radi motivacije da što pre uvrstite nar u vaš jelovnik. 

Hranjiv je

Jedan prosečan nar sadrži 72 kalorije, 1.5 grama proteina, gram masti, 16 grama ugljenih hidrata i 3.5 grama vlakana.

Deluje kao antioksidans

Slatke male kuglice, koje se nalaze u naru, ne samo da sadrže vitamin C već su i bogate drugim važnim materijama, piše "Krstarica".

Punicinska kiselina, antioksidans koji se nalazi u naru i nekoliko drugih namirnica, mogla bi da ima koristi u lečenju gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Može pomoći u borbi protiv raka

Ljudi koji se drže ishrane bogate voćem i povrćem imaju smanjeni rizik od razvoja niza različitih karcinoma.

Istraživanja pokazuju da bi nar i njegov sok mogli potencijalno da spreče rast ćelija raka u prostati, dojkama, plućima, debelom crevu i koži.

Zdrav je za srce

Antioksidansi koji se nalaze u naru mogu sprečiti nakupljanje masnih naslaga oko arterija. To nakupljanje može dovesti do srčanog udara i drugih srčanih problema. Nar takođe deluje na snižavanje krvnog pritiska, a celo seme nara sadrži pristojnu količinu vlakana koja snižavaju holesterol.

Poboljšaće zgrušavanje krvi

Pola šoljice zrna nara obezbeđuje skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Ovaj mikronutrijent topiv u mastima održava krv u stanju pravilnog zgrušavanja. Drugim rečima, kad se povredite, vaše telo može brže da zaceli rane.

Komentari (0)
Loading