Vežite žutu traku u bašti: Spasićete vaše biljke i brzo ćete se rešiti VELIKOG i ozbiljnog problema

K.Ć. Vesti 11.05.2022 08:00 0

Da li često vidite žute trake kako vise u baštama i pitate se čemu ovo služi?

Vežite žutu traku u bašti: Spasićete vaše biljke i brzo ćete se rešiti VELIKOG i ozbiljnog problema

Shutterstock

To nije ukras, već dokazana metoda borbe protiv popularnih biljnih štetočina.

Lisne uši su napale biljke u vašoj bašti ? Postoji jednostavan, jeftin i, što je najvažnije, ekološki način da se to uradi! Ne morate odmah da kupujete skupe i invazivne hemikalije. Trebaće vam samo jedna stvar, a to je žuta traka. Zvuči iznenađujuće? Proverite i efekti će vas iznenaditi.

Sa lisnim ušima se mora boriti brzo, jer se ovi mali insekti neupadljivog izgleda hrane tečnostima biljaka bogatim hranljivim materijama. Istovremeno, nisu posebno izbirljivi. Stoga se mogu naći kako na voćkama, tako i na ukrasnom cveću i gajenim biljkama.

Obično su lisne uši u roju, što znači da mogu značajno oslabiti biljke i oštetiti im cvetove i plodove. Štaviše, vredi znati da se ovi insekti brzo razmnožavaju, stvarajući ogromne kolonije. Stoga, čim ih vidite na svojim biljkama, morate intervenisati. Žuta traka će vam priskočiti u pomoć.

Ako je nemate, možete koristiti samo komad žute tkanine. Ovaj metod vredi koristiti ne samo kada primetite lisne uši u svojoj bašti, već i profilaktički. Kako to funkcioniše? Dovoljno je da okačite žutu traku na biljke ili komad tkanine u ovoj jarkoj i intenzivnoj boji. Na ovaj jednostavan način namamićemo veoma korisne bubamare u našu baštu .

Ne znaju svi, ali ovi insekti su naši prirodni saveznici u borbi protiv biljnih štetočina. Jedna larva bubamare može da pojede i do nekoliko stotina lisnih uši u roku od 3-4 nedelje, dok odrasla jedinka može da pojede nekoliko desetina dnevno. Štaviše, bubamare su prirodni neprijatelji ne samo lisnih uši, već i mrava, larvi buba i mladih gusenica.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading