Da li su KOKICE zdrave? Naučnici imaju odgovor, na OVAJ način nikada nemojte da ih SPREMATE!

Ž. T. Vesti 25.05.2022 17:20 0

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da pogleda dobar film uz punu kutiju kokica

Da li su KOKICE zdrave? Naučnici imaju odgovor, na OVAJ način nikada nemojte da ih SPREMATE!

Shutterstock

Pored gledanja filmova ili serija, kokice su lagana grickalica u kojoj gotovo svi uživaju. Savršene su za grickanje i praktične, a često i zarazne, tako da je teško zaustaviti se dok ne dođete do dna činije.

Dijetetičari u medicinskom stručnom odboru "Eat This, Not That" otkrili su neke pozitivne, ali i negativne posledice jedenja kokica.

Vlakna i proteini

Kokice mogu biti deo zdrave ishrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi sa manje kalorija”, kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro. Konzumiranje kokica pruža zadovoljavajući osećaj hrskavosti, a možete pojesti veliku porciju bez BRIGE da ste uneli previše kalorija ili dodanih grama masti.


Dok se kokice prave od celog kukuruza i sadrže mnogo hranljivih materija, ako im dodate velike količine putera i soli, dodajete im i kalorije.“

Mogu prouzrokovati gasove i nadutost

“Kokice mogu uzrokovati gasove i nadutost”, kaže Ejmi. Ako je to slučaj kod vas, Šapiro predlaže da kontrolišete svoje porcije, žvaćete hranu i pazite da pijete vodu. “Kokice su izvrstan izvor vlakana; međutim, bez dovoljno vode, prehrana bogata vlaknima može dovesti do nelagode i zatvora”, naglašava dijetetičarka.


Antioksidansi

„Kokice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove fenolna kiselina“, kaže Šapiro. "Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija." U stvari, istraživanje objavljeno na Univerzitetu Skranton objavilo je da kokice sadrže više zdravih antioksidanata zvanih „polifenoli“ od voća i povrća. Studija je pokazala da je broj polifenola koji se nalaze u kokicama i do 300 miligrama po porciji.

 S druge strane, kupovne gotove kokice, na primer, često sadrže trans masti kao i zasićene masti, a nalaze se često u kokicama koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. Obe vrste masti su vrste koje biste trebalo ograničiti u ishrani.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading