Imam nestašno dete: Umesto da ga grdite i kažnjavate, psiholog predlaže da uradite ovo

Vesti 26.04.2024 19:08 0

Budite smireni, ali ipak postavite jasna očekivanja za komunikaciju sa poštovanjem...

dete

Shutterstock

Gotovo svako dete prolazi kroz fazu „isprobavanja“ grubog ponašanja, a ni njihovi roditelji nisu izuzetak. Međutim, koliko god ova faza mogla biti uobičajena i prolazna, dečji psiholog Laura Markham otkrila je za Psychology Today šta da radi kada se dogodi.

„Iako često čujemo savete da roditelji treba da ignorišu ovakvo ponašanje, ja lično ne smatram da je ignorisanje lošeg ponašanja deteta dobra ideja. Naime, kada deca izraze nezadovoljstvo, ljutnju ili razdraženost prema nama, što se često naziva reagovanjem, ona zapravo pokušavaju da nam nešto kažu, a ako ih ne slušamo, njihove frustracije samo eskaliraju“, objašnjava ona.

dete

Shutterstock

 

Umesto da to ignorišete, psiholog savetuje da kao roditelji uradite sledeće.

Kontrolišite svoje ponašanje

Kada komunicirate sa detetom koje je grubo ili zločesto prema vama, vodite računa o svom ponašanju i rečima koje koristite. Uopšteno govoreći, ako primetite da kritikujete ili vičete na svoje dete, pokušajte da se kontrolišete. Psiholog ističe da se ne treba plašiti postavljanja granica, ali i da to činite smireno i sa poštovanjem.

Ne shvatajte to lično

Često roditelji misle da je detetovo nezadovoljstvo ili neposlušnost usmereno isključivo na njih, ali to nikako nije tačno. Podsetite se da vaše dete još uvek uči samokontroli i da trenutno ima problem zbog kojeg gubi strpljenje. Pokušajte da razumete problem koji dete ima (i ako je prikladno, ponudite mu pomoć), čak i ako ste postavili ograničenje njegovog tona. Kao što Markham savetuje, pokušajte da ojačate svoj odnos sa detetom koristeći svaku priliku za pozitivno povezivanje. Provedite najmanje 15 minuta sami sa svojim detetom svakog dana, posvećujući mu svoju fokusiranu, pozitivnu pažnju.

Postavite jasne granice, ali ne vičite

Kada vaše dete kaže nešto nepristojno ili posebno uvredljivo, mirno se suočite sa njegovim uvredljivim rečima ili tonom glasa. Budite smireni, ali ipak postavite jasna očekivanja za komunikaciju sa poštovanjem. Na primer, možete mu reći sledeće:

„Tvoje reči zvuče kao da su imale za cilj da me povrede. Mora da si uznemiren jer tako razgovaraš sa mnom. Znaš da nikad ne razgovaram sa tobom ovim tonom. Možeš da mi kažeš zbog čega si uznemiren, ali bez napada. Šta se dešava? Osećam se napadnutim kada koristiš ovakve reči, molim te, reci mi sve što želiš da kažeš na mirniji način.

Sve su to načini na koje, objašnjava psiholog, roditelji mogu mirno da reše neprijatnu situaciju, a da ona dalje ne eskalira. Naime, sve što roditelji rade, deca ponavljaju, pa ćete pravilnim reagovanjem biti detetu samo primer kako da nauči da rešava probleme u budućnosti ako se pojave. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading