Ceo život na POGREŠAN način koristimo tučak: Evo čemu služi druga strana ČEKIĆA ZA MESO?

K.Ć. Vesti 26.05.2022 16:40 0

Svakodnevno koristimo mnoge predmete, često i ne razmišljajući o njima

Ceo život na POGREŠAN način koristimo tučak: Evo čemu služi druga strana ČEKIĆA ZA MESO?

Shutterstock

Takođe često ne znamo koje su sve namene nekog predmeta. Isti slučaj može biti i sa čekićem za meso. 

Čemu služi druga strana čekića?

Većina ljudi uvek koristi jednu stranu čekića kada tucate kotlete ili odreske. Ima i onih koji na to uopšte ne obraćaju pažnju i čak i ne shvataju da se ovi čekići međusobno razlikuju. Čini se da je to običan kuhinjski predmet, ali vredi pažljivije pogledati njegovu strukturu i saznati njegovu pravilnu upotrebu.

Čekić za meso može biti kvadratnog ili ovalnog oblika, ali tekstura je ključna. Obično se jedna strana jasno razlikuje od druge. Najčešći oblici udatne površine su romboidi, pruge ili glatka površina. Vredi znati da svaki od njih ima svoju primenu.

Naravno, meso možete da lupate sa bilo kojom stranom, ali tada nećete dobiti najbolji rezultat. Vredi znati da se karirana strana koristi za omekšavanje mesa. Najbolje se koristi sa tvrdom svinjetinom. Biće odlično za svinjske kotlete. S druge strane, glatka ili prugasta strana razbija vlakna koja se mogu stvrdnuti tokom termičke obrade. Najprikladniji je za govedinu, ali i, na primer, za svinjski vrat.

Glatki deo tučka treba koristiti i za meko meso koje se lako kida neravnomernom površinom.

Ceo život na POGREŠAN način koristimo tučak: Evo čemu služi druga strana ČEKIĆA ZA MESO?

Shutterstock

 

Dakle, kao što vidite, ovde nema slučajnosti, a nije ni u pitanju estetika. Čekić za omekšavanje mesa je dizajniran da najbolje obavlja svoju funkciju u pogledu različitih vrsta mesa.

Prilikom izbora tučaka, vredi obratiti pažnju ne samo na njegov oblik, već i na materijal od kojeg je napravljen. Ne savetujemo one kod kojih je deo koji treba da dođe u dodir sa mesom drveni. Zašto? Zato što ga nije moguće temeljno očistiti i dezinfikovati. Ostaci sirovog mesa ostaju u prazninama i kontaminiraju naknadne proizvode. Drveni kuhinjski pribor se teško čisti, pa je često izvor mnogih zagađivača i opasnih bakterija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading