Ogromnu GREŠKU pravite sa PEŠKIROM posle kupanja: Rizikujete da se zarazite BAKTERIJAMA i GLJIVICAMA

M. O. Vesti 01.06.2022 08:00 0

Ipak je potrebno menjati češće peškire nego što smo mislili

Ogromnu GREŠKU pravite sa PEŠKIROM posle kupanja: Rizikujete da se zarazite BAKTERIJAMA i GLJIVICAMA

Shutterstock

Posle kupanja svi ostavljamo peškir na čiviluk od vrata, kako bi se osušio, ali nismo ni svesni koliku grešku pravimo.

Vlažan i pun čestica odumrlog površinskog sloja kože, peškir prenoći na toplom i ujutru vas dočekuje za novo pranje? 

pixabay

 

Niste ni svesni koliko se gljivica i bakterija na njemu može razviti za vrlo kratko vreme. Lekari upozoravaju da je maksimalni broj korišćenja jednog peškira tri puta između dva pranja, a u međuvremenu se on mora svaki put temeljno osušiti.

Znači da ga iste večeri ili jutra, posle kupanja i brisanja, morate izneti na terasu ili, u sezoni grejanja, osušiti na radijatoru ako planirate da ga ponovo koristite. Ukoliko imate sušač za peškire u kupatilu, "oslobođeni" ste ovih briga, samo ga redovno uključujte i lepo raširite ubrus.

Naravno da se podrazumeva da korismo različite peškire za telo i lice, kao i da svaki član ima svoj peškir. Savetuje se da se peškir za lice menja na tri dana, a onaj za ruke najbolje je menjati svaki dan.

Ako peškire u boji koje ne perete na temperaturi višoj od 60 stepeni, obavezno i prepeglajte vrelom peglom posle pranja.

Žene treba da koriste zaseban peškirić za intimnu regiju, a u slučaju bilo kakve infekcije, treba da ga menjaju posle svake upotrebe i otkuvavaju prilikom pranja.

 

 

 

Komentari (0)
Loading