Da li možete da sojte na JEDNOJ nozi 20 sekundi? Ovaj test otkriva bolest od koje umire ogroman broj Srba

K.Ć. Vesti 20.07.2022 18:40 0

Brzi test koji su odobrili naučnici i lekari otkriva da li ste u riziku od šloga

Da li možete da sojte na JEDNOJ nozi 20 sekundi? Ovaj test otkriva bolest od koje umire ogroman broj Srba

Printscreen/Youtube

Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti na svetu, a statistike u našoj zemlji su zabrinjavajuće. U Srbiji je prvi među uzročnicima smrti kod žena, a drugi kod muškaraca. Odmah iza Rusije i Bugarske, kod nas je najveća stopa obolelih u Evropi, svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, a svakih 45 minuta neko umre od njegovih posledica.

Da bi na vreme sprečili ovo fatalno stanje, naučnici su osmislili veoma jednostavan test koji će vam pomoći da otkrijete da li ste u riziku od dobijanja moždanog udara. Sve što je potrebno jeste da ustanete i stojite na jednoj nozi.

Šta to pokazuje? Zapravo ovaj test je najbolji pokazatelj kako nam "radi" mozak. Svaka zdrava osoba bi trebalo bez poteškoća da stoji  20-ak sekundi na jednoj nozi a da ne izgubi ravnotežu. Međutim, ako vam to ne polazi za rukom, a niste povređeni ili imate neki problem fizičke vrste, savet je da se odmah javite lekaru. 

 

 

Pogledajte šta tačno treba da uradite...

Ovaj test koji su odobrili i naučnici i lekari je nastao kao posledica eksperimenta u kojem je učestvovalo 1.300 ljudi prosečne starosti od 37 godina. Od njih je zatraženo da 20 sekundi stoje na jednoj nozi i održavaju ravnotežu. Ispostavilo se da je kod čak kod 30 odsto ispitanika koji su imali poteškoća sa balansiranjem otkriven neki vid moždanog problema, kao što su zadebljali krvni sudovi.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading