Ove NAMIRNICE bacite čim im istekne ROK: Jedan DAN pravi ogromnu razliku, ne igrajte se sa ZDRAVLJEM

Vesti 15.09.2022 11:00 0

Postoji hrana koju možete da konzumirate potpuno bezbedno i nakon isteka roka

Ove NAMIRNICE bacite čim im istekne ROK: Jedan DAN pravi ogromnu razliku, ne igrajte se sa ZDRAVLJEM

Shutterstock

S druge strane, postoje i namirnice koje ne bi trebalo da unosite organizama nakon isteka roka. 
Međutim, postoje određene namirnice koje zahtevaju striktno poštovanje rokova trajanja, kao što su meso i određeni mlečni proizvodi.

Ovu hranu je najbolje baciti odmah nakon što joj istekne rok trajanja:


Meki sirevi Trajanje:

Jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, međutim, treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrđi sirevi kao što su čedar ili gauda imaju duži rok trajanja u frižideru jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Ipak, kada se otvore, tvrdi i topljeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje, kažu stručnjaci, a možete i da odsečete deo buđi i iskoristite ostatak sira.
Mekši sirevi poput rikote, krem sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka trajanja, u zavisnosti od toga šta pre nastupi. Opšte pravilo je da što je sir mekši, to je rok trajanja kraći, pa je za krem sir rok trajanja najviše dve nedelje, a za rikotu nedelju dana, kažu stručnjaci Američke akademije za ishranu i dijetetiku.

Hrana u teglama

Trajanje: Mesec ili godinu, u zavisnosti od namirnice, međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Namazi i sosovi mogu da deluju kao da traju večno, ali samo zato što su u staklenoj tegli u hladnom frižideru ne znači da su imuni na bakterije. Kada otvorite poklopac, bezbednost hrane je ugrožena i hranu je potrebno iskoristiti na vreme, osim toga, dok pravite sendviče, na primer, uronite nož u posudu i obrišite ga o sendvič, pa ga vratite u posudu - na taj način vraćate neke od bakterija nazad u rezervoar, upozoravaju stručnjaci.

Senf može da izdrži i do godinu dana u frižideru, ali izbacite salsu posle mesec dana, majonez posle dva, roštilj sos posle četiri meseca i kečap posle šest. Ali ako primetite da voda pluta na vrhu, promenu boje ili čudan miris, najbolje je da bacite hranu bez obzira koliko dugo je bila u frižideru.


Krompir salata

Trajanje: tri do pet dana. Slično namazima u teglama, salate od krompira, tunjevine ili jaja su podložnije razvoju bakterija jer su im izloženije. A kada je vaša salata kontaminirana, postoji veći rizik od trovanja hranom. Posle tri do pet dana izbacite delikatesne proizvode ili domaće salate, savetuju stručnjaci.

Hladno ceđeni sok

Trajanje: Pet dana nakon otvaranja, ali može trajati i do 30 dana ako se obrađuje pod visokim pritiskom. Zeleni sokovi mogu da zamene obroke, ali sirove verzije ne bi trebalo da imaju stalan dom u frižideru. Sirovi, neprerađeni sokovi su neverovatno popularni među pojedincima koji vode računa o zdravlju jer su bogati hranljivim materijama, ali je važno da ih konzumirate vrlo brzo nakon što ih napravite ili kupite. Za razliku od tipičnih prerađenih sokova, koji su pasterizovani da ubiju štetne bakterije i produže rok trajanja, ovi sirovi sokovi nisu pasterizovani, što ih čini mnogo sklonijim bakterijskoj kontaminaciji. 
Neki hladno ceđeni sokovi se tretiraju obradom pod visokim pritiskom, koja se ponekad naziva hladnom pasterizacijom. Ovo može produžiti rok trajanja svežeg soka na oko 30 dana, a obično su u redu ako se pravilno čuvaju u frižideru pet dana nakon otvaranja. Obavezno proverite na etiketi proizvoda datum upotrebe i uputstva za rukovanje.

Sveže meso

Trajanje: Vodite se rokom trajanja. Kod svežeg mesa obično imate rok trajanja, koji govori prodavnici poslednji dan kada može da zadrži proizvod na rasprodaji, i govori vam do kada morate da ga pojedete ili zamrznete. - Rok trajanja govori prodavnici do kada može da ga ima na polici. Možda čak i snize cenu hrane da bi je se otarasili kada se rok približi ili nastupi, kaže dijetetičarka Džesika Krendal. Mnogo svežeg sirovog mesa je takođe kontaminirano salmonelom, E. coli ili drugim bakterijama. Imajući ovo na umu, veoma je važno da se meso kuva na odgovarajućim temperaturama kako bi se bolje odbranilo od bakterija.


Mleveno meso

Trajanje: Dva dana nakon kupovine, ako nije zamrznuto. Stručnjaci upozoravaju da mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine, bilo da je u pitanju junetina, svinjetina, ćuretina, jagnjetina ili neka druga vrsta.
Pošto je mleveno, bakterije koje su prvobitno bile prisutne na površini mogu se pomešati sa mesom, povećavajući rizik od trovanja hranom ili neke druge bolesti.

Riba

Trajanje: Jedan do dva dana nakon kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i trebalo bi da je konzumirate dan-dva nakon kupovine. U suprotnom, stavite u zamrzivač, gde može da stoji tri meseca ili duže.

Lisnato povrće

Trajanje: Zavisi od roka trajanja, pa je najbolje da ga pojedete što pre, čak i onu upakovanu koja je prethodno oprana. Lisnato povrće i dalje ima potencijal da nosi bakterije kao što je E. coli, pa zbog sopstvene bezbednosti jedite ih brzo i nemojte ih konzumirati nakon datuma na kesici.


 


 


 

Komentari (0)
Loading