Ove GREŠKE skoro svi prave: Italijani savetuju kako da pravilno SKUVAMO testeninu

K.Ć. Vesti 09.10.2022 19:00 0

Prva asocijacija na reč pasta je, naravno, Italija

Ove GREŠKE skoro svi prave: Italijani savetuju kako da pravilno SKUVAMO testeninu

unsplash.com

Pasta bez sumnje, caruje na tanjirima u mnogim domovima, takođe u Srbiji. Voljena ne samo zbog svog neverovatnog ukusa, već i zbog svoje jednostavnosti - dodavanje sosa, nekoliko začina i već imamo ukusnu večeru. Saznajte koje greške ne treba praviti tokom pripreme.

Zapamtite da čak i ako poštujemo sve dole navedene smernice i kupimo testeninu lošeg kvaliteta, nikada nećemo napraviti ukusno jelo.

Vrsta testenine je bitna

Da li ste ikada jeli karbonaru sa tankim rezancima? Razlog je jednostavan. Za teške sosove birate svakako deblje i kompaktnije testenine, a za lake - tanke - ovaj princip vekovima slede Italijani.

Podsećamo, najpopularnije vrste testenina:

  • pasta za špagete 
  • Taljatele pasta 
  • Farfale - vrsta testenine u obliku luka
  • Pene rezanci 
  • Fusilli pasta 
  • Pappardelle testenina 
  • Conchiglioni pasta 

Proporcije su osnova

Za savršenu testeninu potrebna je prava količina voda. Kako to izmeriti? To je lako. Za 100 g testenine dovoljan je litar vode.

Kada i koliko soli dodati u vodu

Verovatno će u mnogim domovima sada početi burna rasprava. Mnogi od nas posole vodu odmah nakon što smo je stavili u šerpu - to je greška. Vodu treba posoliti kada proključa. Uvek treba zapamtiti 7-8 g soli na 100 g testenine.

Dodavanje ulja u vodu je loša ideja

Svakako, više puta je svako od nas čuo od bake, tetke ili prijateljice da u ključalu vodu treba dodati nekoliko kapi ulja. To bi trebalo da spreči da se testenina zalepi. To je laž! Hajde da to nikada ne radimo!

Vreme kuvanja

Hajde da pročitamo uputstva na pakovanju. Uvek je vredno proveriti šta piše neposredno pre nego što je ubacite u vodu. 

Ne ispiramo testeninu nakon što je skuvamo

Poslednja greška koja se pravi u skoro svim domovima je - ispiranje testenine nakon kuvanja pod hladnom tekućom vodom. Tako ćete izgubiti ukus i skrob - koji je potreban da se testenina sjedini sa sosom

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading