RECTE "NE" BEZ GRIŽE SAVESTI Postavljanje GRANICA u vezi i briga o sebi nije SEBIČNOST, već vaše osnovno pravo

K.Ć. Vesti 13.11.2022 10:46 0

Kada počnete da brinete o sebi i svojim potrebama, naučite kako da postavite granice, a neki prijatelji ili voljeni se osete povređeno ili odu, verovatno to radite kako treba. Zašto?

RECTE "NE" BEZ GRIŽE SAVESTI Postavljanje GRANICA u vezi i briga o sebi nije SEBIČNOST, već vaše osnovno pravo

Shutterstock

Postavljanje granica je osnovno pravo koje imate i koje treba da koristite što je češće moguće za svoje dobro. Međutim, ne može se svideti svima.

Šta je postavljanje granica?

Brene Braun, autorka "Velika hrabrost", napisala je: „Postavljanje granica znači imati hrabrosti da voliš sebe, čak i ako to znači rizikovati da izneveriš druge. Čak i kao deca, vaspitani smo da dajemo prednost dobrobiti drugih nad sopstvenom. Sigurno su mnoge od vas roditelji ili voljena osoba nagovorili da urade nešto što niste hteli, jer ste čuli da će vašoj tetki, ujaku ili dedi biti žao i biće mnogo tužni ako to ne učinite. Ovako vaspitano dete u odraslom dobu postaće osoba koja će se truditi da sve usreći i neće voditi računa o svojim potrebama. Neće moći da odbije kada joj neko na poslu ostavi obaveze, neće moći da odbije svoje goste kada je umorna i radiće sve protiv svoje volje kako bi druge usrećio.

Kao devojčice, uče nas da pre svega treba da budemo fine, što u praksi znači da dozvoljavamo drugima da krše naše granice, a u odraslom dobu nismo u stanju da izrazimo svoja osećanja ili da pričamo o svojim uverenjima. Verovaćemo da je tuđe blagostanje važnije od našeg.

Zapamtite da ne treba da se osećate krivim kada sebe stavljate na prvo mesto, da ste sami sebi prioritet i da vam je vaša mentalna udobnost najvažnija.

  • Postavljanje granica je sposobnost da se kaže ne – kada nešto odbijete bez osećaja krivice ili objašnjavanja sebe drugima. 
  • Postavljanje granica i asertivnost vezano je za osećaj da ste važni i da ne morate da ispunite očekivanja svih ljudi.
  • Ne morate da kažete „izvini“ kada odbijete, jer odbijanje da to učinite ne znači da ste ljuti, sebični ili nepristojni.
  • Postavljanje granica je reći „ne“ – „ne, neću to učiniti“, „ne, neću odvajati vreme da to uradim“, i to je dovoljno dobar odgovor koji ne morate nikome da objašnjavate.

Postavljanje granica

Postavljanje granica u porodici ili u vezi izaziva najviše problema, jer je često lakše reći ne strancu ili nekome sa kim nemamo blizak odnos. Kako da naučite da postavljate granice, na primer na porodičnom ručku, na kom vas baka pita kada ćete dobiti dete, tetka komentariše vaš izgled, a brat želi da vam dokaže da je njegovo pravo važnije od vašeg? Vredi zapamtiti nekoliko rečenica koje će vam omogućiti da postavite granice:

  • "Hvala što brinete, ali to je moja odluka"
  • "Poštujem tvoje mišljenje, ali imam drugačije"
  • "Neprimereno je komentarisati moj izgled, molim te prestani"
  • "Molim vas, prestanite da me pitate kada ću imati bebu. To me uznemirava i vrši pritisak na mene"

Zapamtite da ako želite da drugi poštuju vaše granice, morate biti dosledni i ne dozvoliti im da se pomeraju. Postavljanje granice je prvi i veoma važan korak, ali ga ipak morate zadržati.

RECTE

Shutterstock

 

Postavljanje granica u vezi

"Ako ne postavite granicu, drugi će to učiniti umesto vas ili će zanemariti činjenicu da su vam uopšte potrebne. (Čed Bak)

Kada kažete NE voljenoj osobi, da li osećate neku krivicu? Da li ignorišete nelagodnost koju osećate jer ne želite da razočarate osobu sa kojom ste u srodstvu? Zapamtite da ne morate ispuniti sva očekivanja koja vaši voljeni imaju. Nemojte se plašiti da sebe stavite na prvo mesto, čak i ako to nije pozitivno primljeno od vaših voljenih ili partnera. Ako vodite računa o svom psihičkom komforu, možete se brinuti i o drugima i biti sa njima kada ste im potrebni.

Koliko žena poznajete koje se žrtvuju kod kuće i preuzimaju obaveze čistačica, kuvarica i organizatora porodičnog života? Koliko žena poznajete koje zadovoljavaju potrebe svog partnera i pristaju na loš seks jer više vole da ispune takozvanu „bračnu dužnost“ nego da iskreno pričaju o tome šta ne valja? Koliko žena poznajete koje sebi ne dozvoljavaju da izraze sopstvene potrebe? Koliko žena poznajete koje se posvećuju prijateljstvu i slušaju svoje prijatelje kako se žale? Koliko znaš žena koje se žrtvuju za decu, za roditelje, za vezu. Žene koje žrtvuju svoje snove jer misle da njihovi roditelji to očekuju, jer je to uradila njihova majka? Žene koje provode noći radeći dodatne poslove na poslu jer nisu mogle jasno da postave granice?

Ili ste možda i sami takva žena i želite da se brinete o sebi, a ne da se žrtvujete za druge, da živite po svojim uslovima?

Zapamtite da će za postavljanje granica u vezi trebati vremena i da će na početku sigurno biti oduperanja od strane partnera. Posle nekog vremena, međutim, granice mogu da poboljšaju vaše odnose sa voljenima, što će ih učiniti stvarnijim, u njima će se pojaviti više iskrenosti i bliskosti.

  • Postavljanje granica u vezi je mogućnost da otvoreno kažete šta želite, a šta ne. To je hrabrost da iznesete svoje mišljenje bez premlaćivanja. 
  • Postavljanje granica u vezi je sposobnost da tražite pomoć, ali i da uspostavite zajedničke odgovornosti
  • Postavljanje granica u vezi je sposobnost da kažete ne iz poštovanja prema sebi i drugoj osobi 
  • Postavljanje granica u vezi nije greh, to je potreba i taako će ta veza biti zdravija

Zapamtite da postavljanje granica u vašoj vezi i briga o sebi nije sebičnost, već vaše osnovno pravo. Samopoštovanje počinje sa spoznajom da vam zapravo ništa nije potrebno i da imate pravo na svoje NE.

Ne morate da se slažete sa svime da biste zadovoljili drugu osobu. Imate pravo da ne želite, ne volite, ne radite ili se ne slažete sa nečim. Zapamtite da osoba sa kojom ste u vezi nije tu da vam ugodi, a niste ni vi da biste ugodili njoj.

Komentari (0)
Loading