Doktorka savetuje: Evo koliko puta MORATE gaćice da promenite u toku jednog dana

K.Ć. Vesti 07.12.2022 23:00 0

Nepravilno odabrane gaćice mogu izazvati iritaciju intimnih područja ili infekcije

Doktorka savetuje: Evo koliko puta MORATE gaćice da promenite u toku jednog dana

Shutterstock

Dr Ana Horbaczevska, akušer-ginekolog, čak tvrdi da iz zdravstvenih razloga ponekad ne možete da ih nosite, a tange birate samo za posebne prilike, prenosi Medonet.

Da li je materijal gaćica važan za zdravlje?

Dr Ana Horbaczevska, ginekolog-akušer u Višem medicinskom centru u Krakovu, sugeriše da su najbolje za zdravlje žena gaćice koje prozračne i napravljene od prirodnih materijala. Bolje je izabrati pamučne, a ne sintetičke.

- Sintetički materijali ili umetci ispod plastičnog sloja koji se koriste za lepljenje donjeg veša uzrokuju nedostatak cirkulacije vazduha u predelu međunožja. Ovakva situacija direktno dovodi do stvaranja infekcija - upozorava lekar.

Takođe dodaje da i gaćice treba da pristaju našim oblicima, da ne budu preuske, jer mogu izazvati ogrebotine na koži i sluzokoži u malim usnama , a samim tim i pojačati nelagodnost ili dovesti do intimnih infekcija.

Ne nosite mokri kupaći kostim

Ipak, leti ne parimer, kada se kupamo u bazenu ili moru, najbolje je da skinemo mokru odeću i presvučemo se u suvo. Nošenje mokre i hladne odeće ne samo da može izazvati vaginalne infekcije , već i dovesti do infekcije bešike.

Tange - samo za posebne prilike?

Tange nisu najbolja vrsta donjeg veša kada je u pitanju intimna zona. Nije da ih uopšte ne možemo nositi. Dr Horbaczevska savetuje da, pre svega, zapamtite pravu veličinu. 

- Ako tange imaju neke dekorativne elemente (npr. čipka) i koriste se za svakodnevno nošenje, a ne samo za posebne prilike, važno je da ne iritiraju kožu - dodaje doktorka.

Da li je zdravo ići bez gaćica?

Neki lekari govore o tome da idu bez gaćica, posebno leti. Da li je preporučljivo iz zdravstvenih razloga?

- Ako su pacijenti skloni ponavljajućim infekcijama, ne bi trebalo da nose donji veš kad god je to moguće. Na primer, kada nose haljinu ili suknju kod kuće. Pristup vazduha u predelu vulve i perineuma, posebno leti, veoma je važan - savetuje ginekolog.

Pravilna intimna higijena je veoma važna. 

Koliko često menjati gaćice?

Promena gaćica jednom dnevno je sasvim dovoljna, mada ponekad, iz zdravstvenih razloga, vredi to raditi češće. To su pojedinačne situacije, odnosno ponavljajuće infekcije ili povećana količina sekreta ( vaginalni iscedak ).

- U takvim situacijama bolje je češće menjati donji veš. Ipak, nije da svaka žena mora da nosi rezervne gaćice u tašni i da ide u toalet dva puta dnevno da ih promeni - kaže doktorka.

Komentari (0)
Loading