Ne kupujte ove sveće: Budite oprezni, mogu biti štetne po vaše zdravlje

K.Ć. Vesti 08.12.2022 07:50 0

Decembar je vreme kada tražimo način da popravimo raspoloženje, čemu – kao što znate – vreme ne ide na ruku

Ne kupujte ove sveće: Budite oprezni, mogu biti štetne po vaše zdravlje

Shutterstock

U domovima se pojavljuju božićna svetla, ali se kupuju i razne mirišljave sveće, čija aroma, kako je obećao proizvođač, treba da nas opusti i vrati prijatne uspomene. Ispostavilo se, međutim, da nam svet mirisa donosi više štete nego koristi.

Kupujemo ih za sopstvene domove ili kao poklone voljenima. Nažalost, ove sveće, umesto da nas opuste i razvesele, često izazivaju suprotan efekat, kojeg nismo nužno svesni. Silvija Panek, koja vodi Instagram profil "Mama Chemik" , upozorava na ovo .

Mama kaže da su većina mirisnih sveća parafinske, a parafin se dobija od sirove nafte. „Sagoreva, ispuštajući supstance u vazduh koje udišemo, uključujući toluen i benzol. Dodati mirisi (obično sintetički), boje i fitilj takođe gore“ – objašnjava Silvija Panek, takođe obraćajući pažnju na fitilj koji se koristi za sveću. Pamuk nije štetan, ne treba kupovati sveće sa fitiljem u kojima se nalaze štetni metali poput olova ili kalaja.

Mama hemičarka se pita da li postoje sveće sa fitiljem od sintetičkih proizvoda, odnosno plastike, jer je to „još jedan potencijalni zagađivač našeg vazduha”.

Mama upozorava na kupovinu sveća o čijem poreklu ne znam ništa, a koje se često prodaju kao kineski proizvodi i ne ispunjavaju evropske bezbednosne standarde, posebno kada se prodaju na kineskim sajtovima.

Koje sveće su bezbedne?

Silvija Panek ne ostavlja svoje pratioce bez odgovora na pitanje koje sveće vredi kupiti. Odavno je poznato da su najzdravije, a samim tim i najbezbednije za naš vazduh sveće koje se prave od pčelinjeg voska.

„Druge na redu, po mom mišljenju, biće sveće od soje. Najbolje su, naravno, sveće od soje bez aditiva, ali ako apsolutno morate da imate mirisni proizvod, onda je po mom mišljenju najbolje izabrati one sa esencijalnim uljima“ – piše Mama Chemik.

Komentari (0)
Loading