Travarica kao LEK: Poboljšava CIRKULACIJU i VARENJE, a bitno je i pravilno DOZIRANJE

Vesti 16.11.2021 10:13 0

Travarica je prepoznatljiva po svom ukusu, koji je malo gorčiji, ali i po divnom mirisu

Travarica kao LEK: Poboljšava CIRKULACIJU  i VARENJE, a bitno je i pravilno DOZIRANJE

Shutterstock

Travarica je vrsta rakije koja se pravi sa lekovitim biljkama. Obično se pravi u domaćoj proizvodnji i to mešanjem lekovitog bilja sa alkojolnim destilatima.

Za pravljenje travarice se najčešće koristi lozivača, ali neki uzimaju i šljivovicu. 

U rakiju se stavljaju lekovite biljke, koje se u njoj razlažu. Može se staviti pelin, žalfija, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, i šumsko voće.

Sastojci se properu i prosuše, zatim stavljaju u flašu i prelivaju se rakijom. Ovako napunjene flaše stoje 30 dana, a mogu i više. Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.

Ovako pripremljena travarica pije se kalo lek, obično za bolje varenje, pre obroka. Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno. Pravilno doziranje je 1-2 čašice. Osim za varenje dobra je i za cirkulaciju i masažu.

Komentari (0)
Loading