SUTRA POČINJE BOŽIĆNI POST Crkveni ĐAKON savetuje šta OBEVEZNO morate da uradite!

Najžena Vesti 27.11.2021 10:43 0

Božićni post počinje sutra, u nedelju 28. novembra i trajaće sve do Božića, 7. januara.

SUTRA POČINJE BOŽIĆNI POST Crkveni ĐAKON savetuje šta OBEVEZNO morate da uradite!

Shutterstock

Kako biste ispoštovali veliki Božićni post i pričestili se 7. januara, ovih pravila treba da se pridržavate.

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?", prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

Pored ovog najvažnijeg pravila, u Svetom pismu piše "ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga", što znači da je čovek čoveku brat, zbog čega treba da budete tolerantni, da poštujete i pomažete drugima, a to se može postići samo ako niste besni i sebični.

Takođe, u postu se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom.

U postu treba opraštati i nastupati čista srca, pripovedaju sveštenici.

Strogo se posti na vodi samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstroži post je na Badnji dan, kada pravi vernici toga dana smeju da budu samo na vodi do večere.

Kako je za „Alo!” objasnio đakon Ljuba Ranković, svaki vernik koji želi da posti pre svega treba da se uzdrži od loših misli i da u sebi neguje hrišćanske vrline, a tek onda da razmišlja o hrani.

Komentari (0)
Loading