Savet srtučnjaka koji ne treba zanemariti: Ne nosite posao na odmor, a evo i zbog čega

Marina Đurđević Vesti 12.08.2023 17:33 0

Godišnji odmor nas puni energijom za ostatak godine

odmor

Shutterstock

Ne nosite posao na odmor. To zvuči kao nemoguća misija za mnoge koji nikako ne mogu da se „isključe“ dok su na odmoru. A to uopšte nije dobro.

Kako čitamo u studiji "TopDoctors, Leto i fizičko i mentalno blagostanje 2022" „3 od 4 Španca ne uspevaju da se potpuno isključe na odmoru. U stvari, 35 posto se distancira od posla, ali ne i od interneta i društvenih mreža. Broj raste i 70 posto u slučaju mlađih od 30 godina“. Dakle, šanse da budete deo ove grupe veoma su velike.

Ne nosite posao na odmor: „Sagorećete“!

Znamo: veoma je teško potpuno se oprostiti od zadataka koji nas prate tokom cele godine, ali mozgu je potreban odmor. Kako smo otkrili u gore citiranom članku, „Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je zvanično priznala sagorevanje kao bolest ili „sindrom sagorevanja” ili profesionalnu iscrpljenost. Ovaj sindrom je postao prava globalna epidemija“. Iako letovanje nema snage da potezom pera okonča ovu bolest, može pomoći.

Za nas je od suštinskog značaja da prekinemo vezu sa poslom na nekoliko dana u godini. Obožavamo aktuelne događaje i volimo da pišemo o onome što nam se najviše sviđa, ali to ne znači da teba da odgovaramo i šaljemo mejlove van radnog vremena. To ne znači da se ne ponašamo rofesionalno. Naprotiv, otkriva da brinemo o sebi. Koliko ste puta seli s nekim na kafu (a ko je u tom momentu na godišnjem odmoru) i čuli rečenicu „ne mogu da prestanem da mislim o poslu“. Ako se to dogodi i vama, ove preporuke AI mogu biti vaš spas (i spas vašeg mentalnog zdravlja).


Obavestite sve saradnike u kom periodu ćete biti na odmoru

Prvi savet veštačke inteligencije je sledeći: „Pre nego što odete na odmor, obavezno recite svojim kolegama i klijentima od kad do kad ćete biti odsutni.“ Na ovaj način ćete izbeći nepotrebne pozive. Niste dostupni, tačka. Pre nego što odete, dodelite zadatke i odgovornosti svojim kolegama od poverenja“, predlaže AI.

Isključite poslovna obaveštenja

Prvo što uradimo kada smo na odmoru je da isključimo obaveštenja o poslu. Ako je nešto bitno, neko će se pobrinuti da vas lično obavesti. „Konfigurišite svoju e-poštu i druge radne aplikacije tako da ne dobijate obaveštenja tokom odmora. Koristite veštačku inteligenciju da biste filtrirali i odredili prioritete važnih e-poruka, ostavljajući samo ono osnovno da pregledate kada se vratite“, navodi se u detaljima veštačke inteligencije.

U slučaju da vam je nemoguće 100 postoprekinuti vezu (što bi bilo idealno), „definišite određeno i ograničeno vreme za proveru pošte ili posla“. Na ovaj način vaša pažnja će biti usmerena na posao samo nekoliko minuta dnevno.

Vežbajte punu pažnju (mindfulness)

Ova tačka je jedna od najsloženijih, ali je beskrajno važna. Vježbanje majndfulnesa može vam pomoći da više uživate u sadašnjem trenutku i odagnate misli vezane za posao. Živite ovde i sada. Uživajte u aktivnostima van posla.

Izbegavajte razgovore o poslu

Naravno, o radu na odmoru nema govora. „Kada ste na odmoru, pokušajte da izbegnete razgovore o poslu“, podseća AI. Osim ako ne želite da ispričate neku smešnu anegdotu, zaboravite na kancelariju na nekoliko nedelja.

Komentari (0)
Loading